Meteorolog Nedeljko Todorović: Za 2 dana očekuje nas temperaturni šok, veliko zahlađenje i sneg!

Ilustracija

Nakon pravih prolećnih temperatura, za dva dana očekuju nas veliko zahlađenje i sneg.

Danas i sutra biće pretežno sunčano, dok se za vikend očekuje naglo zahlađenje s jutarnjim temperaturama ispod nule. Iz majica kratkih rukava pravo ćemo u debele zimske jakne.

Meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović kaže da nas očekuje pad temperature za deset do 15 stepeni i da će ova zima biti hladnija u odnosu na prethodne dve.

– Prema prvim procenama, očekuje nas prosečno hladna zima, koja će biti hladnija i sa više snega. U nekom periodu temperatura u Sjenici ići će i do minus 30, ali se ne zna kada će to tačno biti. Za vikend se očekuje nagli pad temperature i zahlađenje s mogućom kišom, u planinskim predelima moguć je sneg.

Na severu Vojvodine u petak biće umereno oblačno vreme, a u toku noći između petka i subote južni i jugozapadni vetar biće u pojačanju. Sredinom dana na severu Srbije, a posle podne i uveče u svim krajevima očekuju se kiša i osetni pad temperature. Prvi sneg u nižim krajevima, pre svega u Beogradu i Vojvodini očekuje se već od utorka – navodi Todorović.

E sad, da li će taj sneg iznenaditi srpske putare, videćemo. Oni tvrde da su spremni i da je počela s radom zimska služba za održavanje državnih puteva u dužini od oko 15.000 kilometara i da je već nabavljeno 40.000 tona soli.

– „Putevi Srbije“ će nabaviti još 30.000 tona soli, a nabaviće i 1.500 tona hladne mase za interventno krpljenje asfalta u zimskom periodu – istakao je v. d. direktora „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak.

Tokom zimske sezone puteve će održavati ukupno 719 vozila i kamiona, 327 mašina i 892 radnika putara, kao i 184 tehničara. Pomoćnik ministra saobraćaja Saša Stojanović izjavio je da će za održavanje državnih puteva tokom zimske sezone biti obezbeđene tri milijarde dinara i pozvao vozače da budu naročito oprezni u tom periodu, kao i da koriste zimsku opremu.

Slavica Đukić Dejanović
PSIHIČKE TEGOBE ĆE BITI INTENZIVNIJE

Prof. dr Slavica Ðukić Dejanović, direktorka klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu, ističe da nagle promene vremena nepovoljno mogu uticati na osobe s mentalnim smetnjama.
– Kod osoba sa mentalnim smetnjama biće prisutne oscilacije u pritisku, telesne tegobe i nesanica. Pacijenti često na svoju ruku ne uzimaju redovno medikamente, što nikako ne bi trebalo da rade – objašnjava Dejanovićeva i dodaje da se nervoza, psihičke smetnje i promene u spavanju javljaju i kod zdravih ljudi.

Dr Aleksandar Bezar
PORAST VIRUSNIH INFEKCIJA

Mr sc. dr Aleksandar Bezar, pomoćnik direktora Doma zdravlja Vračar, navodi da će promena vremena dovesti do porasta širenja virusnih infekcija.

– Kad je hladno, ljudi provode više vremena u zatvorenim prostorijama, koje se ne provetravaju tako često, što može dovesti do porasta širenja respiratornih infekcija. Virusi su, inače, prirodno aktivni u ovo vreme, ali ovakvi vremenski uslovi poboljšavaju njihovo širenje.

Zahlađenje će najteže podneti hronični bolesnici, kod njih je moguća pojava gušenja, otežanog disanja i glavobolje – kaže dr Bezar.

(Kurir)

Share this post: