Meteorolozi za naredne dane najavljuju drastičan pad temperature!

Vremenska prognoza

Prognostičari su za naredne dane najavili drastičan pad temperature, pretežno oblačno i hladno vreme, u odnosu na lepo vreme koje smo imali prethodne sedmice.

Sneg uveliko veje u Evropi i u regionu, a padavine iz Hrvatske stigle su i do Srbije. Meteorolog RHMZ Goran Mihajlović navodi da je hladan atmosferski front sa severozapada uslovio osetan pad temperature i naoblačenje koje je zahvatilo našu zemlju, uslovljavajući najpre kišu, a zatim i slab sneg.

– Danas krajem dana i u toku noći i u utorak mestimično sa kišom, a na severu i zapadu sa susnežicom i snegom.

U sredu mestimično kiša, a na zapadu i jugozapadu moguća susnežica ili sneg, u sredu po podne prestanak padavina.

U četvrtak tokom dana naoblačenje na jugu sa kišom, a u ostalim krajevima sa susnežicom i snegom.

Na planinama i ponegde u nižim predelima centralne i zapadne Srbije stvaranje manjeg snežnog pokrivača – objašnjava Mihajlović i ističe da nas do kraja novembra čeka pretežno oblačno i hladno mestimično sa kišom, susnežicom i snegom.

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na vozače da u periodu kada su na putu sneg, led ili poledica, moraju imati zimske pneumatike. Oni su preporučljivi i kada su temperature niske jer upotreba zimskih guma pri niskim temperaturama značajno doprinosi bezbednosti saobraćaja, zato što su one projektovane za temperature ispod sedam stepeni.

Na temperaturama ispod sedam stepeni letnje gume gube svoja svojstva, pa znatno lakše proklizavaju i imaju duži zaustavni put.

(Kurir)

Share this post: