Milanović: Jedva čekam ponoć da vidim šta će to Srbi da urade

zoran milanovic hrvatska premijer vlada

Osim toga, Milanović je naveo da Budimpešta, Beograd i hrvatska desnica zajednički rade protiv njegove vlade.

On se, uoči današnjeg vanrednog samita lidera EU u Briselu, osvrnuo na rok koji je premijer Srbije Aleksandar Vučić zadao pre nego što Srbija kontramerama uzvrati na odluku Zagreba da zatvori granične prelaze.

„Oni da daju ultimatume? Evo, jedva čekam ponoć, baš me zanima šta sadrži taj Vučićev ultimatum“, rekao je Milanović.

Hrvatski premijer se požalio da mu Vučić nije ni odgovorio na ponudu da pošalje autobuse koji će migrante, umesto ka hrvatskoj, uputiti ka mađarskoj granici.
„Oni njima naplaćuju ko zna koliko para za prevoz autobusima, to je tamo privredna grana“, tvrdi Milanović i kaže da se „Hrvatska ponaša odgovorno, a u Srbiji vlada potpuni haos“.

On je, takođe, rekao da će o otvaranju granice za teretna vozila odlučivati na osnovu broja migranata koji pokušavaju da uđu u Hrvatsku.

„Možda uskoro otvorim granicu, a posle ću je opet zatvoriti ako broj ljudi pređe 8.000 do 10.000“, rekao je Milanović.

Hrvatski premijer kaže i da Beograd i Budimpešta rade protiv vlade u Zagrebu i hrvatskih nacionalnih interesa, a u sadejstvu sa opozicionom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ).

„Budimpešta, Beograd, HDZ, to je sveto trojstvo“, naveo je on, dodajući da su „desničari svuda isti, to vam je kao prst i nokat“.

Upitan da pobliže objasni ovo navodno trojno savezništvo, Milanović je rekao da se to vidi „iz njihovih reči i dela“.

Premijer Hrvatske kaže da sve poteze preduzima uz konsultacije sa liderima Austrije i Nemačke.

„To su najmoćnije zemlje u Evropi, a mi radimo i u njihovim nacionalnim interesima“, rekao je on.

Milanović, međutim, nije direktno odgovorio na pitanje da li se o zatvaranju granice konsultovao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, rekavši ponovo da je „razgovarao sa najvažnijim ljudima u EU“.

angela-merkel04

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han pozvao je ranije danas lidere Srbije i Hrvatske da smanje retoriku u vezi sa situacijom na granici i mirno pristupe rešavanju problema.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija u sredu u ponoć početi da primenjuje paket mera ako sa Hrvatskom ne bude dogovoreno otvaranje prelaza.

On je rekao da je pre obraćanja novinarima razgovarao sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i da će se njihovi razgovori nastaviti kako bi dogovor bio postignut do srede u ponoć.

„Vlada je spremila paket mera koji bi Srbija, ukoliko ti razgovor ne uspeju, kao meru odbrane sebe i svojih ekonomskih interesa preduzimala od 24. septembra od 00.00 sati“, rekao je Vučić, precizirajući da su predviđene mere u tri nivoa i to političke, pravne i ekonomske prirode.

Međutim, ubrzo se oglasio hrvatski premijer, koji je naveo da Srbija neće uvesti nikakve mere protiv Hrvatske, jer bi to bile mere protiv Evropske unije.

„Hrvatska je članica EU. Srbija, čak i da hoće, ne može da uvede nikakve mere Hrvatskoj, jer ima ugovor sa EU. Sve što Srbija napravi ili pomisli da napravi, radi protiv EU, a ja sam siguran da oni to neće napraviti“, rekao je Milanović novinarima.

Na pitanje kako komentariše izjavu premijera Hrvatske Zorana Milanovića da su srpske kontramere „smešne“, Vučić je ranije u toku dana odgovorio da njemu nije ništa smešno i da srpska privreda zbog zatvorenih graničnih prelaza ima ogromne gubitke.

„Ako je Milanoviću smešno, meni ono što su oni nama uradili, a mi njima ništa nismo, nije nimalo smešno. Za mene je to ozbiljno i teško pitanje. Srbija trpi veliku štetu od toga i za nas milioni evra nisu smešni“, podvukao je Vučić.

(Tanjug)

Share this post: