Milo ne da referendum o NATO, Crna Gora na ivici sukoba (VIDEO)

milo djukanovic crna gora

Crna Gora će biti na „ivici sukoba“ ukoliko građani na referendumu ne budu odlučivali o ulasku zemlje u NATO savez.

To su upozorili čelnici Nove srpske demokratije (NOVA) i Demokratske narodne partije (DNP).

Lideri Nove Andrija Mandić i čelnik DNP-a Milan ;Knezević su na anti-Nato protestu u Podgorici saopštili da insistiraju na referendumu o članstvu i poručili su da bi svaka druga odluka, uključujući odluku u parlamentu, dovela Crnu Goru na ivicu sukoba.

„Ako se izbegne dogovor za referendum i na prevaran način pokuša doneti odluka u Skupštini, Crna Gora će biti dovedena na ivicu sukoba, što niko ne želi“, kazao je Mandić.

Oni su pozvali na stvaranje široke anti-Nato koalicije u Crnoj Gori i na okupljanje oko „tradicionalnih istorijskih saveznika“, aludirajuci na Rusiju.

Na skupu se, prema procenama organizatora okupilo oko 5.000 ljudi, dok mediji procenjuju da je došlo par hiljada građana.

Dominirale su proruske, prosrpske, anti-Nato i anti-američke poruke, skandiralo se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Posebnu pažnju izavalo je obraćanje bivšeg predsednika Crne Gore i saveznog premijera SRJ Momira Bulatovića, koji je sa razglasa najavljen kao ratni premijer.

Bulatović, koji je bio čelu Vlade SRJ u vreme bombardovanja 1999. godine, ocenio je da Crna Gora ne sme sebi da dozvoli da bude predmet „potkusurivanja u geostrateškoj igri“, kakvom je okarakterisao trenutnu globalnu situaciju i poziv Crnoj Gori da se priključi NATO.

On je rekao da se ne radi o ispunjavanju kriterijuma, već o strateškim interesima članica NATO da pozovu Crnu Goru. Prema njegovoj oceni, Crna Gora je pozvana da bi bilo malo više vojske protiv Rusije.

„Ne smemo da učestvujemo u sukobu Rusije i NATO. Treba da sednemo i ozbiljno razgovaramo sa onima koji drugačije misle od nas, ne smemo da se prebrojavamo“, rekao je Bulatović.

Tokom protesta skandiralo se Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Srbiji, čulo se „Putine, Srbine“ a pri pomenu NATO okupljeni su uzvikivali „Ubice, ubice“.

Rusiju je većina govornika karakterisala kao „majku zaštitnicu“ i „istorijskog saveznika“, dok je crnogorska vlast nazvana izdajničkom. ;

Pojedini su nosili sveće u znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine. Skup je počeo u 18.00 ispred zgrade Skupštine, odakle su se obratili govornici.

Potom su se okupljeni glavnim gradskim bulevarom, koji je bio zatvoren za saobraćaj, prošetali do spomenika Petru Prvom Petroviću. Tu je protest završen oko 20 sati, bez incidenata.

(BETA)

Share this post: