Ministar zdravlja: Roditelji više neće moći da odbiju vakcinaciju dece

Prijave

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je izmene Zakona o obaveznoj vakcinaciji i istakao da roditelji više neće imati način da odbiju vakcinaciju deteta.

Lončar je rekao da će izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ta oblast biti usklađena s evropskim zakonodavstvom, koje predviđa obaveznu vakcinaciju.

– Roditelji neće moći da odbiju da obave vakcinaciju i to je suštinska izmena tog Zakona – rekao je Lončar, dodajući da će se o tom pravnom aktu raspravljati narednog petka na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu.

Ministar zdravlja očekuje da će se predložene izmene navedenog zakona naći pred poslanicima neposredno pre Uskrsa, ili ubrzo nakon tog praznika.

Upitan da li će postojati kazne za roditelje koji ne vakcinišu decu, Lončar je samo rekao da će kazne biti u skladu sa zakonom.

Prema sadašnjem Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, obavezna je vakcinacija dece protiv 10 zaraznih bolesti, ali Zakon o zaštiti prava pacijenata roditeljima ipak daje mogućnost da biraju koju će medicinsku pomoć da prihvate.

Lončar je još jednom podvukao da će vakcinacija biti obavezna i da ne može jedan zakon da predviđa jednu stvar, a drugi suprotnu.

(Agencije)

Share this post: