MMF povlastio Ukrajinu bez obzira na dugovanja prema Rusiji

porosenko 500

MMF je dozvolio kreditiranje zemalja sa neplaćenim suverenim dugom. Ova odluka će Fondu omogućiti da nastavi program podrške Ukrajini, čak i ako ova zemlja ne vrati Rusiji 3 milijarde dolara.

Po mišljenju ruskih eksperata, nova politika će uzdrmati temelje svetskog finansijskog sistema.

Međunarodni monetarni fond (MMF) odlučio je da preispita svoju politiku prema zemljama sa neplaćenim suverenim dugom, saopštila je agencija Bloomberg, pozivajući se na izjavu direktora za odnose sa javnošću MMF-a DŽerija Rajsa.

Ranije je statut ove organizacije zabranjivao da se finansijska pomoć pruža zemljama koje imaju neizmirene kreditne obaveze.

Protiv odluke MMF-a bili su ruski predstavnici u ovoj organizaciji, ali oni nisu mogli da utiču na rezultat glasanja, jer imaju samo 2,39% glasova u savetu, preneo je ruski poslovni list „RBK-Daily”.

„Odluka MMF-a je otvorila mogućnost i za druge dužnike da slobodno tumače obaveze na osnovu suverenih dugovanja.

Na taj način je miniran čitav sistem međunarodnih finansija”, kaže Andrej Margolin, prorektor Ruske akademije za narodnu privredu i državnu administraciju (RANHiGS).

Prema njegovim rečima, „rizici kreditora su značajno uvećani, a to nagoveštava da se bliži reforma MMF-a”.

Krajem 2015. godine (do 20. decembra) ukrajinske vlasti bi trebalo da vrate Rusiji kredit u iznosu od 3 milijarde dolara. Međutim, predstavnici ove zemlje u više navrata su izjavili da ne planiraju to da učine.

Prema ranije važećim pravilima MMF-a, ova organizacija bi morala da obustavi pomoć Ukrajini u slučaju da sredstva ne budu vraćena.

Intervju

Nema garancija

U novembru 2015. godine ruski predsednik Vladimir Putin je predložio restrukturiranje ukrajinskog duga od 3 milijarde dolara. Ukrajina bi dobila odlaganje od godinu dana, a zatim je trebalo da vraća po milijardu dolara tokom tri godine.

Međutim, Rusiji su za ovaj aranžman bile potrebne finansijske garancije od drugih zemalja, uključujući SAD i EU, ili finansijskih institucija, uključujući MMF.

Kako je 9. decembra na savetovanju sa predsednikom Rusije izjavio ruski ministar finansija Anton Siluanov, Rusija nije uspela da dobije takve garancije. „Vlasti SAD su zvanično odbile da nam pruže garancije što se tiče obaveza Ukrajine”, izjavio je ministar.

Prema zvaničnom saopštenju ministarstva finansija, ako ne dobiju svoja sredstva, ruske vlasti planiraju da se obrate Londonskom međunarodnom arbitražnom sudu.

„Po svemu sudeći, EU i MMF žele da se distanciraju od ovog konflikta i da njegovo rešavanje prepuste isključivo Moskvi i Kijevu”, smatra analitičar investicione kompanije „Premьer” Sergej Iljin.

Prema njegovim rečima, ako bi Evropa pružila tražene garancije, samim tim bi faktički morala da vrati dug umesto Ukrajine. „Nevraćeni dug će u svakom slučaju biti teško opterećenje za Ukrajinu.

Svima bi više odgovaralo da Ukrajinci vrate dug ili da se dogovore o restrukturiranju”, kaže Iljin. S druge strane, ukrajinske vlasti svoju poziciju objašnjavaju time da ne mogu Rusiji da pruže bolje uslove nego drugim kreditorima, koji su ranije pristali da otpišu deo dugovanja.

Najvažnije posledice

Kreditna pravila MMF-a su poslednji put promenjena 1998. godine, kada je Fond dozvolio da se zemlja može kreditirati čak i ako nije vratila dug komercijalnim bankama kojima je prodala državne obveznice.

Međutim, dugovanje međunarodnim institucijama i drugim državama sprečavalo je državu-dužnika da dobije sredstva od MMF-a.

Krajem oktobra 2015. godine list The Wall Street Journal je, pozivajući se na izjavu bivšeg predstavnika SAD u savetu MMF-a Daglasa Redikera, objavio da MMF planira da promeni pravila kako bi „sprečio Rusiju da kontroliše programe fonda”.

Prema rečima Sergeja Iljina, „MMF kao i obično pokušava da dobije na vremenu, nadajući se da će se problem sam rešiti”. „Na kraju krajeva, cilj je da se ne dozvoli humanitarna katastrofa u Ukrajini, jer bi od toga svi bili na gubitku.

Međutim, radi se o presedanu koji može negativno da utiče na ugled cele institucije u poslovnim krugovima”, izjavio je Iljin.

(Ruska reč)

Share this post: