MMF SA VUČIĆEM U BEOGRADU: Zadovoljni naplatom poreza, ništa od povećanja plata i penzija!

vucic aleksandar vlada konferencija

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, koji borave u Beogradu u okviru šeste revizije sporazuma sa Srbijom, pohvalili su danas u razgovoru sa premijerom Aleksandrom Vučićem dobre rezulate koje je Srbija postigla i stanje u srpskom budžetu po pitanju boljih prihoda, bolje naplate poreza i manjih rashoda.

Vučić i predstavnici MMF razgovarali su o aktuelnim temama u vezi sa aranžmanom MMF, a istaknuto je da je Srbija i dalje na dobrom putu stabilnih makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja.

Predstavnici misije MMF naglasili su da je Srbija ostvarila napredak u restrukturiranju EPS i Srbijagasa.

Premijer i predstavnici MMF nisu se saglasili oko nivoa povećanja plata i penzija, a planirano je da razgovori budu nastavljeni u narednih desetak dana, tokom boravka misije MMF u Beogradu.

Srbija je sa MMF zaključila aranžman iz predostrožnosti u februaru 2015. godine, vredan oko 1,2 milijarde evra, navodi se u saopštenju Vlade. (FoNet)

Razgovori o platama i penzijama se nastavljaju

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nisu se danas saglasili oko nivoa povećanja plata i penzija, ali je planirano da razgovori o tome budu nastavljeni u narednih desetak dana, saopštila je kancelarija za saradnju sa medijima.

Predstavnmici MMF pohvalili su u razgovoru sa premijerom dobre rezultate koje je Srbija postigla i stanje u srpskom budžetu po pitanju boljih prihoda, bolje naplate poreza i manjih rashoda.

Tokom sastanka istaknuto je da je Srbija i dalje na dobrom putu stabilnih makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja. Predstavnici misije MMF-a naglasili su da je Srbija ostvarila napredak u restrukturiranju EPS-a i Srbijagasa.

Vučih je sa predstavnicima MMF, koji borave u Beogradu u okviru šeste revizije sporazuma sa Srbijom, razgovarao o aktuelnim temama u vezi sa aranžmanom MMF-a, navodi se u saopštenju.

Srbija je sa MMF-om zaključila standby aranžman iz predostrožnosti u februaru 2015. godine, vredan oko milijardu i 200 miliona evra.

Vučić:Srbija želi čvršće veze sa afričkim zemljama

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić primio je danas potpredsednicu vlade i ministarku za međunarodne odnose i saradnju Republike Namibije Netumbu Nandi-Ndaitve i tom prilikom rekao da Srbija želi da sa afričkim zemljama ima čvršće veze, pre svega u oblasti ekonomije.

Izrazivši zadovoljstvo zbog posete namibijske delegacije, premijer je konstatovao da, iako su politički odnosi dveju zemalja dobri, ne prati ih odgovarajući nivo privredne saradnje i trgovinske razmene.

On je predložio da se uspostavi saradnja privrednih komora Srbije i Namibije, kako bi privrednici imali više mogućnosti za kontakte i razmenu informacija.

Premijer Vučić je naglasio da bi za jačanje ekonomske saradnje od najveće koristi bilo i završiti proceduru potpisivanja međudržavnog sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i sporazuma o podsticaju i zaštiti investicija.

Srpski premijer je zahvalio potpredsednici Vlade Namibije na principijelnom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i na glasu protiv članstva Kosova u UNESKO.

Potpredsednica vlade i ministarka za međunarodne odnose i saradnju Namibije Nandi-Ndaitve istakla je da njena zemlja ceni prijateljstvo i dobre odnose koje ima sa Srbijom, kao i da namibijska vlada nastavlja da podržava postizanje rešenja za Kosovo kroz dijalog Beograda i Prištine.

Ona je takođe pozvala srpske privrednike da pokažu veće interesovanje za kontakte sa kolegama iz Namibije i povećaju ekonomsku saradnju, posebno u oblastima pol?oprivrede, rudarstva i izgradnje infrastrukturnih projekata, kao i za uspostavl?anje proizvodnih kapaciteta u Namibiji.

Namibijska zvaničnica najavila je posetu predsednika Hagea Gejngoba Srbiji, jer je želja Namibije da uspostavi čvrste partnerske odnose sa Srbijom, saopšteno je iz Vlade Srbije.

(Tanjug)

Share this post: