MOĆ RUSKE AVIJACIJE NAD SRPSKIM NEBOM! Putinovi Striži će pokazati zašto su najbolji na svetu! (VIDEO)

U petak, 20. oktobra, nad beogradskim nebom treći put će se pojaviti ruska aero akrobatska grupa Striži.

Nakon učešća na proslavi stogodišnjice srpskog vojnog vazduhoplovstva 2012 u Batajnici, i nastupa na vojnoj paradi oktobra 2014, šest aviona MiG-29, u crvenoj, beloj i tamno plavoj boji, ponovo će pokazati ono što već 26 godina oduševljava ljubitelje i aero sporta i borbenih aviona.

U BORBENIM AVIONIMA

Iako ih često pogrešno zovu „lastavicama“, striži su zapravo crna čiopa, ptica selica slična lasti, koja leti velikom brzinom hraneći se u letu. Dva striža se nalaze i na njihovom znaku.

Kao zvaničan rođendan grupe uzima se 6. maj 1991. kada su Striži prvi put nastupili na „migovima 29“ i dobili medalje zbog jačanja vojne saradnje među državama.

Heroj iz Drugog svetskog rata, pilot Ivan Nikitovič Kožedub, lično im ih je uručio. Od tada godišnje imaju po 50 nastupa, a gostovali su u više od 28 država.

Striži se nalaze se u vazduhoplovnoj bazi Kubinka, 60 kilometara od Moskve. Čine je najbolji piloti ruskog vazduhoplovstva. Za razliku od većine drugih svetskih akro-grupa, Striži koriste serijske verzije aviona, bez ikakvih modifikacija. To znači da se ne razlikuju od onih u borbenim jedinicama i da su sposobni da nose naoružanje.

Po tome su drugačiji od mnogo starijih akro- grupa u Evropi i Americi. Američki Plavi anđeli lete na „hornetima“, britanske Crvene strele na letelicama „hok“, a Francuska patrola na „alfa džetovima“.

Prema navodima general pukovnika Andreja Judina, komandanta Vazduhoplovnih snaga Rusije, Striži će za dve godine leteti na najmodernijem avionu MiG-35, koji sledeće godine ulazi u upotrebu ruskih vojnih snaga.

LETAČKE FIGURE

Striži lete u formaciji od četiri do šest aviona. Najviše nastupaju u preletima „strela“, „piramida“, „zvezda“, „krst“, „čekić“ i „krila“. Često nastupaju sa drugom ruskom akro-grupom Ruski vitezovi. Njihova zajednička formacija „kubinski dijamant“, sastavljena od četiri aviona MiG-29 i pet Suhoja 27, ubeležena je i u Ginisovu knjigu rekorda

Program im se uglavnom sastoji od figure „bačva“, gde se avion okreće oko svoje horizontalne ose za 360 stepeni u formaciji romba ili u paru. Razmak između letelica je između jednog i tri metra. Figura „ogledalo“ predstavlja dva aviona gde jedan leti na „leđima“ paralelno sa drugim.

„Zvono“ je klasična figura koju su Striži ulepšali ispaljivanjem dimnih mamaca. Avion podiže kljun uvis i potpuno se zaustavljau vazduhu, nakon čega obara kljun na dole. Sve ovo izvodi se pomoću osnovnih manevara „ranversman“, „petlja“, „kovit“ i drugih.

Osnovni tim ove godine čine potpukovnik Sergej Osjajkin i majori Dmitri Zubkov, Dmitri Riževolov, Denis Kuznecov, Vasilij Dudnikov i Sergej Sinkevič.

Valerij Morozov, general pukovnik i pilot prve klase, njihov je tim lider. Dan pre dolaska u Beograd napunio je 46 godina.

ŠTA TRPE PILOTI?

U izjavama za ruske medije, major Sinkevič je rekao da u Striži dolaze već iskusni avijatičari, ali da su i njima potrebne još dve godine priprema.

Gotov scenario ne dobijaju, već sami smišljaju figure – prave šeme na papiru, crtaju dijagrame, procenjuju šta može da se proba i šta će proći, a šta ne.

Često zbog vremenskih uslova moraju da čekaju pravi trenutak da isprobaju nove akrobacije u vazduhu.

„Dešava se da prođu nedelje, meseci, pa i godina, od ideje do implementacije“.

On je objasnio da piloti bukvalno moraju da pucaju od zdravlja, jer je opterećenje koje kičma pilota trpi tokom manevara ogromno.

Ponekad je u kokpitu teško podići ruku i pomeriti glavu, ali konstantni treninzi omogućavaju pilotu da se pomera i da izvede tačku do kraja.

„Vojni piloti su najzdraviji ljudi u zemlji: moramo da podnesemo takav teret i da budemo sigurni da će avijatičar izdržati i ispuniti zadatak koji je pred njim“.

(Kurir.rs)

Share this post: