MOSKVA U VELIKOJ DILEMI: Niko ne zna šta je Vučić naumio s Kosovom?

Moskva tretira predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao kredibilnog partnera, ističe ruska državna televizija Raša tudej (RT), ali ukazuje i na njegovu izjavu da je zadovoljan predlozima Atlantskog saveta o obnavljanju američkog angažovanja u regionu.

Raša tudej dodaje da Srbija zvanično insistira na vojnoj neutralnosti i odbija da se pridruži sankcijama Vašingtona i Brisela protiv Rusije, ali podseća da je Beograd potpisao akcioni plan o partnerstvu sa NATO i opredeljen je za ulazak u EU.

Ocenjuje se da je Vučić želeo da ojača svoj patriotski kredibilitet sastankom u utorak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, sa kojim je razgovarao o pristupu Srbije tržištu Evroazijske unije i ruskoj nafti i gasu.

Vučić je nagovestio kupovinu ruskih transportnih helikoptera, ali je izbegao pitanja o poslu vezanom za tenkove, oklopna vozila i protiavionske odbrambene sisteme S-300.

Dok je Vučić u Moskvi razgovarao o energetskim i trgovinskim sporazumima, američki spoljnopolitički establišment namerava da „završi posao“ na Balkanu, gde dominira medijskim prostorom Srbije, navodi Raša Tudej.

Vučić je došao na vlast 2012. godine kao „klijent Zapada“, u čemu mu je, kako tvrdi Raša tudej, pomogla britanska konsultantska firma „Bel Potinger“, koja je pravila lažne terorističke video snimke za Pentagon, a nedavno je bankrotirala zbog skandala u Južnoj Africi.

Raša tudej smatra da SAD i NATO od 2000. godine dominiraju medijskim prostorom Srbije i kao „savršen primer“ navodi televiziju N1.

„Mada je u oktobru iz Rusije poslato šest lovaca MiG-29 kako bi pomogli da se nadoknade gubici iz napada NATO 1999. godine, oni ne mogu ništa da učine protiv medijskog rata u samoj Srbiji“, konstatuje ruska televizija.

„Ogorčeni Srbi bi možda mogli da kažu da Vučić namešta Moskvi da bude krivac za Kosovo, kako bi konačno uradio ono što želi i popustio pred zahtevima Vašingtona.

S obzirom na političko i medijsko vazalstvo prema Zapadu, teško je tvrditi da ne bi bili u pravu“, zaključuje se u tekstu koji potpisuje urednik i kolumnista Raša tudeja, Nebojša Malić.

(rt.com)

Share this post: