Moskva zatražila od SAD da svo svoje nestrateško nuklearno oružje povuku na svoju nacionalnu teritoriju!

Zahtev

Moskva je zatražila od Sjedinjenih Država da svo svoje nestrateško nuklearno oružje povuku na svoju nacionalnu teritoriju i da ga više ne razmeštaju u drugim zemljama.

Prethodno je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki izjavila da držanje američkog nuklearnog oružja na teritorijama državna-saveznica iz NATO – sa uvežbavanjem „navika njegove primene“ i sa državama koje ne pripadaju „atomskom klubu“ ne predstavlja kršenje međunarodnih normi. Na ovo je odreagovao portparol Ministarstva inostranih poslova RF, Aleksandar Lukaševič, naglasivši da Psaki „otvoreno izvrće činjenice“.

Drugim rečima: da Amerikanci lažu. Za primer je naveo i tvrdnju Vašingtona da se američko nuklearno oruže u Evropi stalno nalazi pod kontrolom SAD i da se „ne predaje drugim zemljama“.

„Istina je – naglasio je Lukaševič – takozvane zajedničke nuklearne misije NATO predviđaju učešće evropskih nenuklearnih država članica alijanse u zajedničkom nuklearnom planiranju i uvežbavanju primene nuklearnog oružja uz angažovanje aviona-nosača, njihovih posada, infrastrukture aerodroma i odgovarajućih drugih službi tih država“.

Poslednja takva vežba izvedena je prošle jeseni u Italiji, iako važeći sporazumi zabranjuju da se nuklearno oružje čak i posredno predaje trećim, nenuklearnim zemljama.

„Smatramo da je neprihvatljivo američko ukazivanje da SAD to rade odavno i da je povodom toga navodno dostignuto neko razumevanje. Problem postoji i jedino – upozorio je Lukaševič – može biti povlačenje svog nestrateškog nuklearnog oružja na nacionalnu teritoriju, sa zabranom njegovog držanja u inostranstvu i likvidacijom infrastrukture koja omogućuje brzo postavljanje tog naoružanja za borbenu upotrebu.“

„SAD moraju odustati i od vežbi sa nuklearnim naoružanjem u kojima bi učestvovali vojnici i stručnjaci nenuklearnih država“.

(Fakti)

Share this post: