Možda Zapad iritira to što mi imamo defanzivne sisteme, ali razvićemo i ofanzivne

 Sergej-sojgu-Vladimir_Putin-Valery_Gerasimov02

Moskva će na razmeštanje američkog sistema protivraketne odbrane odgovoriti razvojem ofanzivnog naoružanja koje je u stanju da savlada bilo kakve sisteme PRO, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruski lider je ponovio da je američki sistem PRO usmeren pre svega protiv Rusije.

Kako je Vladimir Putin izjavio 10. novembra na savetovanju o razvoju odbrambene industrije, Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastavljaju razmeštanje globalnog sistema PRO, čiji je pravi cilj da neutrališe nuklearni potencijal Rusije.

„Više puta smo govorili o tome da će Rusija preduzeti potrebne mere za jačanje potencijala strateških nuklearnih snaga”, istakao je u tom kontekstu ruski predsednik.

Zaista, rusko rukovodstvo tokom nekoliko poslednjih godina, faktički počev od 2001. godine (kada su Sjedinjene Države jednostrano napustile sporazum o PRO iz 1972. godine), izjavljuje da je kao odgovor na razmeštanje američkog sistema PRO neophodno nastaviti sa unapređenjem strateških snaga.

Moskva je takođe uvek ponavljala da ne želi da se upušta u trku u naoružanju niti da ulazi u otvorenu konfrontaciju sa Zapadom.

O neophodnosti da se izbegne vojni sukob govorio je i premijer Rusije Dmitrij Medvedev 11. novembra u ekskluzivnom intervjuu za list „Rossiйskaя gazeta”. „Planeta je prošla kroz dva svetska rata.

Potpuno je očigledno da ni u mislima ne treba dozvoliti da se dogodi išta slično”, izjavio je premijer.

Kako smatraju stručnjaci, Putinova izjava teško da će imati neki uticaj na rusko-američke odnose, koji se sada nalaze u najtežoj fazi od završetka hladnog rata.

Po mišljenju direktora Asocijacije vojnih politikologa Vasilija Belozjorova, Putinove reči pokazuju izvestan status quo i težnju Moskve da zadrži strateški paritet sa Vašingtonom.

„Jars” i „Bulava”

Prema Putinovim rečima, tokom poslednje tri godine ruska odbrambena industrija je stvorila i uspešno testirala nekoliko naprednih sistema naoružanja koji su u stanju da rešavaju borbene zadatke u uslovima dubinskog sistema protivraketne odbrane.

Stručnjaci sa kojima je razgovarala „Ruska reč” nisu mogli da navedu konkretno naoružanje na koje je mislio ruski predsednik, pozivajući se, između ostalog, na poverljivost podataka o aktuelnim projektima.

Oni su, ipak, skrenuli pažnju na sisteme koji su poslednjih godina stupili u sastav naoružanja i koji mogu da savladaju najsavršeniju protivraketnu odbranu.

Pretnja

To su, pre svega, kopnene interkontinentalne balističke rakete RS-24 „Jars”. Ruske Raketne snage strateške namene intenzivno prelaze na korišćenje ovih raketa.

Očekuje se da će za pet godina rakete „Jars”, koje mogu da savladaju kako postojeće, tako i napredne sisteme PRO, činiti osnovu ruskih kopnenih nuklearnih snaga.

Za razliku od rakete „Topolj-M” koja im je prethodila, „Jars” imaju tri bojeve glave, a ne jednu. „Jars”, takođe, lakše izbegava rakete PRO, jer brže razvija brzinu, a njegove bojeve glave koje se odvajaju mogu da manevrišu u završnoj fazi leta.

Zadatak savladavanja sistema PRO ispunjava i pomorska interkontinentalna balistička raketa „Bulava”.

Ona može da nosi 10 supersoničnih manevrišućih nuklearnih blokova sa individualnim navođenjem koji su u stanju da menjaju visinu i pravac leta. Uprkos neuspesima prilikom prvih probnih lansiranja, poslednja lansiranja „Bulave” bila su uspešna.

Kako ističe nezavisni vojni ekspert Konstantin Bogdanov, za savladavanje sistema PRO može biti korišćen i operativno-taktički sistem „Iskander-M”, čije rakete mogu nositi nuklearne bojeve glave.

Moguće je i korišćenje novih krstarećih raketa „Kalibar”, čije su mogućnosti demonstrirane prilikom nedavnog lansiranja sa ruskih brodova u Kaspijskom moru.

Sredstva postoje

Što se tiče nuklearnog potencijala za odvraćanje, Ruska Federacija finansira i perspektivne projekte. Već nekoliko godina u Rusiji traje projektovanje nove teške rakete na tečno gorivo „Sarmat”. Ona za nekoliko godina treba da zameni raketu R-36M, koja je zbog svoje razorne moći dobila ime „Satana”.

Na istom savetovanju o razvoju odbrambene industrije objektivi kamera su zabeležili slajd u rukama jednog od učesnika sastanka na kojem su navedeni koncept i rokovi razvoja takozvanog okeanskog višenamenskog sistema „Status-6”.

Rusija jača flotu u Crnom moru

Kako ističe Konstantin Bogdanov, moguće je da se radi o nekoj vrsti rakete-torpeda sa nuklearnim punjenjem koja bi bila lansirana sa podmornica. Po mišljenju stručnjaka, ovaj projekat nije slučajno dospeo u medije. Vlasti su svesno želele da pokažu da takvi projekti postoje.

Eksperti pritom ističu da obnova naoružanja Raketnih snaga strateške namene i razvoj novih modela strateškog nuklearnog naoružanja teško da mogu da budu ugroženi zbog ekonomske krize, koja je već dovela do pada bruto domaćeg proizvoda.

„Strateške nuklearne snage su jedan od bezuslovnih prioriteta. Očuvanje strateške stabilnosti je očigledan cilj Ministarstva odbrane i Vlade”, izjavio je za „Rusku reč” stručnjak iz Ruskog saveta za međunarodna pitanja Prohor Trebin, koji smatra da će se sredstva za ove programe u svakom slučaju naći.

(Ruska reč)

Share this post: