Na Zlatiboru otkrivena masovna grobnica: Da li su tu ostaci Draže Mihailovića?

Četnički komandant

foto: Public domain

U pećini na Zlatiboru, među skeletima, otkriven je predmet koji bi mogao da reši dugogodišnju misteriju o tome gde je sahranjen četnički komandant Draža Mihailović, pišu „Novosti„.

Nedavno otkriće masovne grobnice u pećini Cerova na Zlatiboru, potkrepljeno svedočenjima najstarijih meštana tog kraja, pokazalo je da su na ovom mestu u junu 1945. surovo i bez presude likvidirani srpski mladići, povratnici iz rata.

Prethodnih dana, speleolozi su se još jednom spustili na dno jame, a među kostima pronašli su jedan prepoznatljiv predmet – staklo i deo okvira za naočare, koje liče na one koje je uoči streljanja 1946. godine nosio general Dragoljub Draža Mihailović, komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini, pišu „Novosti“.

– Pored dela naočara, koje smo pronašli u jami Cerova, a koje izgledaju baš kao one kakve je imao Draža Mihailović, postoje i svedočenja da su se Slobodan Penezić Krcun, vođa akcije hvatanja đenerala, kao i Miloš Minić, tužilac u sudskom procesu protiv Mihailovića, u poratnim godinama na Zlatiboru lično raspitivali o jami. Bilo im je verovatno važno da baš oni, bez posrednika, provere šta meštani znaju o tajni koju pećina krije – objašnjava Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Taj list je ranije pisao o tome da je na zlatiborskom brdu Cerova otkrivena masovna grobnica likvidiranih povratnika iz rata, kao i da se sumnja da je tu pogubljeno između 200 i 300 mladića.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao je u maju 2015. godine komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Dražu Mihailovića.

Time su Mihailoviću vraćena građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu 1946. godine.

(Večernje Novosti)

Share this post: