NAJNOVIJA VEST -VEOMA USPEŠAN SUSRET U MOSKVI: Srbija i Rusija će zajedno gde god politika krenula!

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću da će, „bez obzira na političku situaciju“, odnosi dve zemlje ići u dobrom smeru.

Dva lidera u Moskvi razgovaraju o daljem razvoju strateškog partnerstva između dve zemlje, ekonomskim vezama i drugim pitanjima.

Izjava srpskog premijera se očekuje nakon sastanka, dok je Putin pre nastavka razgovora „u četiri oka“ rekao da nema sumnje u nastavak razvoja prijateljskih odnosa dve zemlje i posle izbora u Srbiji.

On je, pozdravljajući premijera Vučića, rekao da je uveren da će predstojeći predsednički izbori u Srbiji biti organizovani „na najvišem nivou“ i „poželeo uspeh sadašnjoj vlasti“.

Putin je rekao da sa Vučićem želi da razmotri i situaciju u regionu.

„Veoma bih hteo da sa vama razmotrim situaciju u regionu, jer, kako nam se čini, po nekim spoljašnjim znacima, postoji neko zaoštravanje“, kazao je Putin.

Putin je kazao da, kako god da se razvija politička situacija, on ne sumnja da će se odnosi Rusije i Srbije razvijati pozitivno.

„Bez obzira kako se bude razvijala politička situacija, bez sumnje je da će se naši odnosi razvijati pozitivno“, kazao je Putin i dodao da će razvoj odnosa između dve zemlje biti u pozitivnom i prijateljskom duhu, uz međusobno poštovanje.

Pre sastanka portparol Dmitrij Peskov je novinarima rekao da će na dnevnom redu biti i situacija na svetskoj političkoj sceni, kao i situacija na Balkanu.

„Predsednik će se danas sastati sa srpskim premijerom Vučićem. Kako se očekuje biće razmotreno stanje i dalje unapređenje rusko-srpskog strateškog partnerstva, a velika pažnja biće posvećena poboljšanju bilateralnih odnosa, trgovinske i investicione saradnje , širenju kulturnih i humanitarnih veza“, rekao je Peskov.

Srpski premijer je po dolasku u Moskvu, u nedelju, izjavio da Srbija sa Rusijom namerava da dalje pospeši ekonomske odnose i podigne nivo trgovinske razmene.

Istakao je da Srbija želi da privuče više ruskih investitora, koji ne bi bili vezani samo za energetiku. Prema njegovim rečima, postoji nekoliko ideja o fabrikama mašina i automobila, koje bi pravile svoje pogone u Srbiji, a onda bi sa 51 odsto srpskih komponenata mogli da izvoze na evropsko tržište.

Vučić je ukazao na to da je razgovor s ruskim predsednikom od izuzetnog političkog, ekonomskog i svakog drugog značaja za Srbiju, dodajući da se „oseća ponosno kada u takvim susretima zastupa interese svog naroda“.

Kako je kazao, biće reči i o za nas veoma važnoj temi – vojnotehničkoj saradnji.

(BETA, TANJUG)

Share this post: