„Namenska nikad bolje – posao za još 1.000“

namenska vojna industrija oruzje srbija6

Namenska industrija nikada nije imala tako dobre rezultate kao što je to slučaj sada a posebno u odnosu na period od 2000. do 2012. godine, kaže Bratislav Gašić.

Ministar odbrane je podvukao da je samo u ovoj godini u toj industriji zaposleno 1.000 novih radnika.

Gašić je na sastanku sa predstavnicima šest sindikata namenske rekao da te fabrike po prvi put uredno plaćaju poreze i doprinose, da uredno izmiruju plate.

On je naveo i da se polako ruše rekordi koji su ostvareni u prethodnom periodu i u tom smislu izneo podatak da je dobijen još jedan novi ugovor, vredan 100 miliona dolara.

Kako je rekao, bilo je i primedbi od nekih sindikata kada su plate u pitanju i precizirao da sve fabrike namenske imaju povećanje plata i izneo primer „Prve Iskre“ Barič, u kojoj je prosečna plata sada 59. 495, a u 2014. je bila 57.809, i 2013. 53.797 dinara.

Takođe na tabeli na kojoj je prikazan iznos plata u namenskoj prikazano je i da je u fabrici „Krušik“ Valjevo bila 30.145 dinara a sada 45.084 dinara, dok je u „Zastavi Oružje“ u Kragujevcu prosečna plata pre šest godina bila 32.805 dinara, a danas 49.927 dinara.

On je naveo i da će sa menadžmentom fabrika namenske u ponedeljak biti potpisani novi ugovori sa vojskom, da fabrike izmiruju dugovanja ali i da će dobiti nove avanse za rad.

U tom pravcu, ministar je rekao i da je Srpska banka dobila dozvolu za rad, uz ocenu da je sačuvana banka koju su tajkuni uništili potpuno i dodao da je to Srpska banka sa srpskim kapitalom, a koja je zadužena za rad sa namenskom industrijom.

Govoreći o novim mogućnostima i poslovima, Gašić je rekao da su u poseti predstavnici „Tatre“ koji obilaze fabrike, ići će u FAP-u, obići „Slobodu“ Čačak, „Prvu Petoletku“, „14.oktobar“…

Kako je rekao, nakon toga će razgovarati sa premijerom, sa njim i ministrom privrede.

„Za ovu vladu je namenska industrija pokretač svega i želimo to da iskoristimo“, ukazao je ministar odbrane.

„Želimo da u 2016. godini minimum još 1.000 radnih mesta otvorimo u namenskoj indistriji“, zaključio je Gašić.

(Tanjug)

Share this post: