NEĆE NA RUSIJU, ALI MORA NA NEKOGA: TRAMP NE ODBACUJE MOGUĆNOST NAPADA NA IRAN! (VIDEO)

Donald Trump, Melania Turmp, Mitch McConnell

Nakon žestokog zaoštravanja odnosa sa Kinom, novi predsednik SAD-a krenuo je i u ozbiljan obračun sa Iranom.

Američko Ministarstvo finansija uvelo je danas sankcije protiv 12 „entiteta“ kao i 13 pojedinaca u okviru kaznenih mera protiv Irana, saopštila je danas Kancelarija za kontrolu stranih sredstava (OFAC).

Ovaj potez dolazi kao nastavak zaoštravanja odnosa između Islamske Republike i Sjedinjenih Država.

[adsenseyu5]

Još tokom predizborne kampanje tramp nije krio svoje mišljenje o Iranu, a potezi koji su usledili nakon useljenja u Belu kuću idu u pravcu konfrontacije sa Iranom.

Tramp je u poslednjoj serija objava na svom Tviter profilu upozorio je centralnoazijsku silu da se „igra s vatrom“ i zapretio da neće biti „blag“ prema njima kao što je to bio Barak Obama. „Ne ja!“, povukao je Tramp.

Američki predsednik je tako nastavio tamo gde je stao u četvrtak, kada je upozorio Iran zbog ispaljivanja balističke rakete.

[adsenseyu1]

Na pitanje koje je Trampu ovim povodom postavila agencija Rojters, da li se razmišlja i o „vojnoj opciji“, Tramp je kratko odgovorio „Sve opcije su na stolu“.

Iako je Teheran u početku oštro odgovarao na Trampove napade, poslednji razvoj situacije ostavio je iranske vlasti da se pitaju koliko je on zaista ozbiljan u svojim pretnjama, pa je tako šef iranske diplomatije DŽavad Zarif pokušao da spusti tenzije.

On je, takođe preko svog Tviter naloga, poručio da Iran nikada neće koristiti svoje oružje osim u samoodbrani. „Hajde da čujemo one koji se bune, da li mogu da kažu isto“, poručio je Zarif.

[adsenseyu1]

Zarif je naveo i da Teheran „ne dotiču pretnje pošto bezbednost Irana dolazi od naroda“.

Tramp je juče dodao da bi Iran „trebalo da bude zahvalan“ na „užasnom (nuklearnom) sporazumu koji su SAD zaključile sa njim“.

„Iran je bio na kolenima i pred kolapsom pre nego što su SAD pritekle i pružile mu spasonosnu pomoć u obliku sporazuma: 150 milijardi dolara“, tvrdi Tramp.

Američki predsednik je tokom svoje predsedničke kampanje isticao kako je „čvrst stav prema Iranu jedan od osnova njegove spoljne politike“.

(Pravda, Srna, Tanjug)[adsenseyu2]

Share this post: