NEĆEMO VIŠE NIKOGA DA TRPIMO: Dačić povlači „ručnu“, nešto se sprema…

Intervju

Srbija razmišlja da uvede ozbiljne izmene u kontaktima stranih ambasadora sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, pišu „Večernje novosti“.

Naime, kako tvrdi taj list, razmišlja se da se uvede princip reciprociteta u kontaktima stranih ambasadora sa našim državnim vrhom i da se „prolaz“ na sastanke sa Dačićem i drugim visokim zvaničnicima omogući samo predstavnicima onih zemalja u kojima i naši emisari imaju isti tretman.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, od 69 ambasadora, koliko Srbija ima u svetu, njih 24 nijednom nije primio šef diplomatije zemlje u kojoj su na dužnosti, navode „Novosti“.

Na prijem, kako navodi list, čekaju naši ambasadori u 11 evropskih država – Italiji, Belgiji, Holandiji, Austriji, Finskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Španiji, Portugalu, Francuskoj, Nemačkoj.

Ni naši ambasadori u SAD, Turskoj, Indiji, Indoneziji, Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Etiopiji i Keniji nisu imali susrete sa visokim zvaničnicima ovih zemalja, osim kada su stupili na dužnost i predali akreditive.

Od zemalja u regionu, „hladan“ tretman prema našim diplomatama imaju Albanija i Crna Gora, gde ambasadori takođe nisu imali sastanke sa tamošnjim ministrima spoljnih poslova.

Opcija povlačenja „ručne“ u diplomatskoj gostoljubivosti Srbije postala je aktuelna nakon incidenta ukrajinskog ambasadora Oleksandra Aleksandroviča, koji je najpre davao neprimerene izjave o našoj spoljnoj politici, a zatim se žalio da mesecima čeka na prijem kod Dačića, navodi list.

Dačić je uzvratio da i naš ambasador u Ukrajini Rade Bulatović još ne može da izdejstvuje sastanak sa ministrom Pavlom Klimkinom, iako za razliku od kolege Aleksandroviča nije davao neprimerene izjave.

(TANJUG, VEČERNJE NOVOSTI)

Share this post: