NEKA NOVA SRBIJA: Slavoljub Muslin, Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović…

Ilustracija

„Orlovi“ su opet u modi, dugo se na to čekalo – evo i zašto opet sa radošću gledamo reprezentaciju Srbije!

Srbija je pobedila Austriju sa 3:2 i mnogo dobrih stvari se iz tog meča mogu izvući i kao periferne, ali kao sjajan pokazatelj da postoji prava, pobednička hemija u ekipi.

POBEDNIČKI MENTALITET: NEMA VIŠE PADANJA KADA SE PRIMI GOL

Srbija polako ulazi u ritam sa novim selektorom Slavoljubom Muslinom, uigravanje je u toku uz sedam bodova iz tri meča, a poseban kuriozitet je mentalitet koji se pokazuje posle primljenog gola.

Protiv Irske smo doživeli šok već u 3. minutu kada je Hendrik postigao gol, ali je uz veliku upornost ostvaren preokret u nastavku. Nažalost, Irci su iščupali bod, ali hrabri pristup, uz ono što je viđeno protiv Austrije.

Dva puta je ispušteno vođstvo lančanim greškama u odbrani, što uopšte nije demoralisalo ekipu, naprotiv, odmah se krenulo u nove juriše do konačnih 3:2!

To je i publika umela da nagradi, pratila se svaka akcija, tokom celog meča videla se ideja u igri sa Mitrovićem koji ume da spusti loptu Tadiću ili Kostiću, čije su brzina i fudbalska inteligencija stvarali paniku u odbrani Austrije.

NEKA NOVA, OFANZIVNA SRBIJA

Bilans je jasan, Srbija je najefikasnija sa osam golova u grupi D, a u celim evropskim kvalifikacijama, samo je Španija efikasnija sa 11 golova! Sa Hrvatskom delimo efikasnost, s time da Srbija ima 8:4, a susedi 8:1.

Naravno, ostaje da se dosta toga popravi u defanzivi koja je i dalje slaba tačka, ali za početak, realizacija nije problem zahvaljujući Dušanu Tadiću.

On je zaslužan za tri gola kao strelac, kod pet je asistirao, a čini se da je Muslin daleko od trenera koji se sa Zvezdom zadovoljavao igrajući na 1:0.

Dosta je i eksperimentisao, ali tako da to ne naruši kostur ekipe, odnosno osovinu koju čini tandem Kostić – Tadić, koji se savršeno slaže na terenu.

I TO JE MOGUĆE: NIJE SE ZVIŽDALO STOJKOVIĆU NA MARAKANI

Konačno su i navijači Zvezde preboleli prelazak Vladimira Stojkovića u Partizan, na stadionu “Rajko Mitić” atmosfera je bila jedinstvena.

Čak je i Aleksandar Mitrović doživeo velike ovacije sa severne tribine, tribine pred kojom je u dresu Partizana postigao i jedan gol u večitim derbijima. Sve to i treba da se zaboravi kada igra Srbija, pamtiće se dva gola Austrijancima.

Mitar je zamenjen uz ovacije svih strana stadiona!

NEMA MESTA SUJETI: NAJSKUPLJI IGRAČ JE REZERVA

Nema zle krvi u timu, čini se da je atmosfera porodična, nema pogleda ispod oka kada se sedi na klupi. Štaviše, tu je ostao najplaćeniji srpski igrač u istoriji Nikola Maksimović, koji je iz Torina u Napoli prešao za 29 miliona evra.

Šansu je protiv Moldavije dobio Jagoš Vuković kao starter, Stefan Mitrović je dobio prednost protiv Austrijanac, dok je Maksimović ulazak u igru u finišu dočekao kao “zapeta puška”.

Uleteo je u žestoku borbu sa Arnautovićem, Jankom i ekipom, čime je doprineo očuvanju prednosti.

SKANDIRANJE MAESTRU TADIĆU

Dušan Tadić je prva prava srpska desetka posle Dragana Stojkovića Piksija.  Naravno, teško je dostići genijalnost jednog Piksija, ali kada je učinkovitost u pitanju, Tadić dominira kao legendarni as Crvene zvezde, koji je igrajući za Nagoju postao japanski car fudbala.

Učinak u poslednjih 10 mečeva deluje nestvarno, imao je četiri gola i šest asistencija, a sve je kulminiralo kada je lukavo prebacio loptu na desnu nogu i pocepao mrežu Austrijanaca za 3:2.

Usledio je trk ka severu, koji ga je nagradio skandiranjem imena i prezimena, iz srca, dugo, zasluženo, što odavno nismo videli na našim stadionima tokom mečeva reprezentacije.

Posle neslaganja sa selektorom Radovanom Ćurčićem, dobio je kod Muslina pravu slobodu i odrešene ruke, noge više ni ne kontroliše od silnih majstorija.

(Telegraf.rs)

Share this post: