NISU VIŠE TAKO „NEVIDLJIVI“: Nemačka i njen BND sve više špijuniraju Balkan, kao da nešto slute

Nemačka agencija za spoljno obaveštavanje BND sve se više fokusira na Balkan, a posebno na Bosnu i Hercegovinu s muslimanskom većinom, koja je pod rastućim uticajem zemalja Persijskog zaliva, navodi „Dojče vele“.

BND je sve više zabrinuta zbog islamističkih tendencija u BiH, piše nemački dnevnik „Berliner cajtung“, pozivajući se na izvore u obaveštajnoj zajednici, a navodi i da nemačka obaveštajna agencija takođe usmerava pažnju na celokupan nestabilan balkanski region.

Kako stoji u tekstu berlinskog lista, BND sarađuje sa drugim obaveštajnim službama u svojim aktivnostima vezanim za Balkan, a šef BND Bruno Kal je pre dve nedelje opisao Bosnu i nekoliko drugih bivših jugoslovenskih republika kao potencijalno „krhke države“.

U tekstu koji je nemački list juče objavio, Saudijska Arabija i druge zemlje Persijskog zaliva ulažu velike sume novca kako bi u bosanskom društvu raširile strogo vehabističko učenje o sunitskom islamu.

DV napominje da se muslimansko stanovništvo generacijama čvrsto držalo veoma liberalnog tumačenja islama, a da su tu perspektivu jačale vlasti u sekularnoj bivšoj Jugoslaviji.

Međutim, napominje DV, verske podele razbuktale su se tokom raspada Jugoslavije 1990-ih, a od tada je uticaj vere u porastu.

„Dojče vele“ piše i da su tokom rata dobrovoljci iz raznih bliskoistočnih zemalja putovali na Balkan kako bi udružili snage sa Bošnjacima, te da su mnogima posle rata izdati bosanski pasoši i da su potom počeli da regrutuju mlade za svoju versku brobu.

Uz to, stotine ljudi iz Bosne putovalo je na Bliski istok kako bi se pridružili džihadističkim ekstremistima proteklih godina, a slični slučajevi prijavljeni su i na Kosovu i u Albaniji, zaključuje „Dojče vele“.

Još jedan problem je, kako navodi „Berliner cajtung“, to što je Bosna bila deo takozvane balkanske rute tokom priliva izbeglica 2015. godine.

(Mediji)

Share this post: