Nemačka: Masovni sukobi demonstranata i policije, uhapšeno 350 ljudi! – VIDEO

Protest

U Frankfurtu je jutros ispred sedišta Evropske centralne banke (ECB) došlo do sukoba između demonstranata iz pokreta “Blokjupaj” i policije, pri čemu su povređena dva policajca i zapaljeno nekoliko policijskih vozila, a 350 ljudi je privedeno.

Levičarski aktivisti okupljeni u međunarodni pokret “Blokjupaj” (Blockupy) najavili su prethodno da je cilj njihovih aktivista da, u skladu sa protivljenjem vladinim merama štednje, danas blokiraju novo sedište ECB, pred otvaranje zgrade.

– Iznad glava nam leti helikopter, a vazduh je pun suzavca. Policajci su barikadama i bodljikavom žicom ogradili novu zgradu ECB – naveo je izveštač za “Raša tudej” iz centra Frankfurta.

On je dodao da su veoma rano jutros izbili prvi sukobi između policije i demonstranata, kao i da je zapaljen jedan policijski automobil, pa su policajci ispalili suzavac kako bi rasterali okupljene ljude.

Foto: Tanjug/AP

Policija je saopštila da je jedan policajac povređen kamenicama u blizini gradske opere Alte Oper, dok je nekoliko privatnih automoibila zapaljeno tokom noći, a dva policijska vozila zapaljena su u policijskoj stanici u centru grada, preneo je AP.

AFP prenosi da je zapaljeno sedam policijskih automobila.

Aktivisti iz pokreta “Blokjupaj” su blokirali centralni most preko reke Majne, kao i jedan važan kružni tok na istoku grada. Pored toga, širom grada su zapaljene kante za smeće.

Očekuje se oko 10.000 demonstranata na glavnom trgu Remerberg u Frankfurtu, pošto su organizatori unajmili poseban voz za prevoz aktivista iz Berlina, kao i autobuse za prevoz iz ostalih delova Nemačke i drugih evropskih zemalja.

Protivnici kapitalizma, globalizacije i surovih mera štednje danas nameravaju da na protestima, kako sami kažu, daju podršku vladi u Atini.

Foto: Tanjug/AP

ECB, zajedno sa Evropskom komisijom i Međunarodnim monetarnim fondom, deo je takozvane “trojke” koja nadzire poštovanje uslova za dobijanje kredita u finansijski problematičnim zemljama, poput Grčke.

– Vlada u Grčkoj je pokazala da je i drugačija politika moguća – rekao je jedan Henri, star 54 godine, koji je iz Pariza došao danas u Frankfurt da to kaže i demonstrira protiv svih nedaća savremenog kapitalizma i neoliberalizma, dok je jedna tridesetogodišnja Tanja iz Beča nemačkim novinarima rekla da je ona tu da iskaže nezadovoljstvo zbog mera štednje.

Kada je reč o gradu Frankfurtu, on je više puta bio mesto žestokih demonstracija, a jedan od najpoznatijih demonstranata toga grada je i bivši nemački šef diplomatije Joška Fišer, koji je tu bio od demonstracija iz 1968. preko protesta protiv proširenja aerodroma i zaštite životne sredine.

Pratite uživo dešavanja u Frankfurtu:

(Tanjug)

Share this post: