Nemačka u najvećoj misiji još od II SVETSKOG RATA: Sa 1200 vojnika kreće na Islamsku državu!(VIDEO)

vojnik nemački

Nemačka vojska je danas objavila da će oko 1.200 vojnika poslati u Siriju kako bi pomogla Francuskoj u borbi s organizacijom Islamskom državom, što će biti najveća nemačka misija u inostranstvu.

„S vojnog gledišta broj vojnika koji su potrebni da osiguraju funkcionisanje aviona i brodova trebao bi da se kreće oko 1.200″, rekao je glavni inspektor Bundesvera, najviši čin u nemačkoj vojsci, Volker Veker za Bild.

Misija bi mogla početi „uskoro,posle dobijanja mandata“ , dodao je.

Nemačka, koja se dugo opirala vojnoj intervenciji u Siriji, u četvrtak je izvestila da načelno pristaje na takvu misiju nakon pariskih napada, ali nije navela pojedinosti o broju mobilisanih vojnika.

Nakon načelne odluke, nemačka vlada u utorak treba da službeno potvrdi nemačku vojnu intervenciju u Siriji, posle čega će o njoj glasati zastupnici u parlamentu, što bi trebalo da ide glatko obzirom na veliku većinu kojom u Bundestagu raspolaže koalicija kancelarke Angele Merkel.

Nemačka vojska je 1999. prvi put nakon Drugog svetskog rata vojno intervenisala u inostranstvu u okviru NATO vazdušnih udara na Kosovu, nakon odobrenja Saveznog ustavnog suda.

Trenutno je posredno umešana u borbu s ID u sklopu obučavanja i opremanja kurdskih boraca na severu Iraka.

(Dnevni avaz)

Share this post: