Nemački mediji: Sukob ove dve zemlje može dugoročno da uništi EU

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Nemački mediji pišu o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, koji smatraju bizarnim, ali upozoravaju da bi od njega najviše koristi mogli imati zagovornici neliberalne demokratije unutar EU-a, poput mađarskog premijera Viktora Orbana i poljskog ultrakonzervativnog lidera Jaroslava Kačinskog.

Velt piše da se Hrvatska i Slovenija “već godinama žestoko natežu oko nekoliko kvadratnih metara mora“, i to čak ne oko lepih jadranskih plaža nego o “području na kom lovi nekoliko ribara“. Zbog razgraničenja u malom Piranskom zalivu “dva suseda idu opasnim smerom konfrontacije“, a večna svađa bi sada mogla eskalirati zbog odluke Slovenije da implementira međunarodnu arbitražnu odluku o razgraničenju dve države.

“Hrvatska je do današnjeg dana imala skoro dve godine da prizna arbitražnu odluku, prema kojoj Sloveniji pripadaju dve trećine zaliva, ali hrvatska vlada se odlučila da će arbitražu sveukupno ignorisati. Hrvatska je već pre dve godine u znak protesta istupila iz arbitražnog procesa“, podseća nemački list i navodi da je hrvatski argument za takav potez bila nepravilnost u arbitražnom procesu.

Brisel se nadao da će pomoću arbitraža srediti i neke druge granične sporove u regionu “koji je pun takvih konflikata“, a hrvatsko-slovenska arbitraža se pretvorila u “mračan presedan“, iz kojeg je izašlo još “internog stresa za EU“.

Nemački list podseća i da je “Hrvatska kao najmlađa članica EU-a posvađana sa svim svojim susedima“, ali ključno je što njeno odbijanje priznavanja arbitražne presude i drugima nudi takvo ponašanje kao mogućnost.

S obzirom na to da zemlje nastale raspadom Jugoslavije nisu same u stanju bilateralnim dogovorom reše svoje probleme oko granica, ako to nije moguće ni međunarodnom arbitražom, ceo proces približavanja Evropskoj uniji bi se mogao pretvoriti u seriju blokada.

“Upućeni u briselska dešavanja su zabrinuti da bi insistiranje Evropske komisije na priznavanju arbitraže u Hrvatskoj moglo biti interpretirano kao jednostrana podrška Sloveniji, te Hrvatsku još više gurnuti u savez sa nacionalistima iz Mađarske i Poljske“, zaključuje Velt i završava konstatacijom da bi takav razvoj događaja “dugoročno predstavljao postavljanje eksploziva pod ceo evropski projekat“.

(Index.hr)

Share this post: