Nemci kontrolišu granice, suspendovan Šengen

nemacka policija

Nemačka je donela odluku da počne sa kontrolom granice sa Austrijom, zaustavi železnički saobraćaj iz te zemlje i privremeno suspenduje sporazum iz Šengena.

Provere pasoša su ukinute za države unutar Šengenske zone, ali očekuje se da će odluku o ponovnom uvođenju kontrola na granici objaviti ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer na konferenciji za novinare večeras, javilo je nekoliko nemačkih medija, preneo je AFP.

Nemački mediji su izvestili da Nemačka namerava da ponovo uspostavi kontrole na svojoj granici sa Austrijom, u trenutku kada se suočava sa rekordnim prilivom izbeglica.

Direktor nemačke železničke kompanije rekao je svom austrijskom kolegi da Nemačka obustavlja železnički saobraćaj iz Austrije.

U intervjuu za „Tagešspigel“, ministar ekonomije Zigmar Gabrijel je kazao da Nemačka sada dostiže svoj limit, pošto hiljade izbeglica i dalje svakodnevno prelazi njene granice, ističući da „izostanak evropske akcije u izbegličkoj krizi, sada gura Nemačku do granica njene izdržljivosti“.

Ministar saobraćaja Aleksander Dobrint oštro je kritikovao „potpuni neuspeh“ EU u zaštiti svojih spoljnih granica i pozvao na primenu mera za zaustavljanje rekordnog priliva izbeglica sa Bliskog istoka.

migranti izbeglice sirija

Predsednik EK Žan-Klod Junker izrazio je zabrinutost za budućnost evropskog sistema otvorenih granica u razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Samo tokom jučerašnjeg dana je u Minhen, prestonicu pokrajine Bavarske na jugu zemlje u koju izbeglice prvo stižu, došlo 12.200 izbeglica.

Lokalna policija je saopštila da je taj grad gotovo potpuno iscrpeo svoje kapacitete za prihvat izbeglica koje masovno stižu u Nemačku.

Od početka godine, u Nemačku je stiglo 450.000 izbeglica.

(B92/Tanjug)

Share this post: