NEMIRI U PARLAMENTU RS – DODIK UPOZORAVA: Ovo je uvod u „makedonski scenario“!

Poziv

foto: Tanjug

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su jučerašnji  nemiri u Narodnoj skupštini RS „na neki način“ uvod u makedonski scenario, i to pred opšte izbore koji će se održati u oktobru sledeće godine.

Policija je juče onemogućila opozicionim poslanicima da uđu u malu salu u zgradi Narodne skupštine, gde je vladajuća većina nastavila skupštinsko zasedanje.

Opozicioni poslanici su prethodno fizički blokirali rad parlamenta u velikoj skupštinskoj sali, rasporedivši se oko mesta gde sedi rukovodstvo parlamenta.

„Bio je to pokušaj manjine da vlada nad većinom, ali ako se opozicija već poziva na zakon onda moraju da znaju da većina odlučuje“, rekao je Dodik za Radio-televiziju RS (RTRS).

On je još naveo da policija juče „nije kršila profesionalne kodekse delovanja“ i da je postupala prema zahtevima predsednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića.

Opozicija je juče blokirala rad parlamenta tvrdeći da je vladajuća većina krši Ustav, zakone i Poslovnik o radu Narodne skupštine.

Nastavak rada parlamenta pozicija je uslovila stavljanjem na dnevni red izveštaja glavnog revizora RS o stanju u entitetskom budžetu, objavljivanje u Službenom glasniku svih ranijih odluka koje je ranije donela Narodna skupština RS, među kojima i odluka o referendum o radu Suda i Tužilašva BiH, i dostavljanje odgovora Vlade RS na sva ranije postavljena poslanička pitanja.

Juče u Skupštini više policajaca nego poslanika

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je danas da je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač bio spreman juče da upotrebi oružje protiv poslanika opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini RS.

„U Narodnoj skupštini RS juče je bilo više naoružanih policajaca, uglavnom pištoljima, nego što je bilo narodnih poslanika“, kazao je Čavić.

Prema njegovim rečima, oko zgrade parlamenta je bila raspoređena specijana policija i „marice“, što govori o tome da je ministar policije imao nameru da upotrebi silu protiv opozicionih poslanika i da ih hapsi.

Čavić je zatražio da Lukač podnese ostavku.

On je kao izvršioca namere „hunte“ naveo predsednika parlamenta RS Nedeljka Čubrilovića, koji je dozvolio da naoružana policija uđe u Narodnu skupštinu RS.

(Beta)

Share this post: