Nepodržavanje referenduma znači odustajanje od Republike Srpske ili „zmiju gladi, pod njom se vadi“

vucic i dodik 500

Premijer Aleksandar Vučić ponovio je danas stav Srbije da ne podržava referendum u Republici Srpskoj, dok je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao da će izjašnjavanje o Danu RS biti održano ako Ustavni sud BiH ne promeni odluku.

Vučić i Dodik na sastanku u Beogradu saglasili su se da je mir najvažniji uslov za napredak i sigurnu budućnost srpskog naroda na Zapadnom Balkanu, ali i svih ostalih naroda koji žive na tom prostoru, saopštila je Vlada Srbije.

Dodik je još obavestio Vučića da će referendum u RS svakako biti održan, ako Ustavni sud BiH, koji je prošle godine proglasio neustavnim 9. januar kao Dan RS, u međuvremenu ne preinači ili promeni svoju odluku i vrati odlučivanje na početak.

Vučić je ponovio stavove Srbije, iznete prošle nedelje na sastanku u Predsedništvu Srbije, i izrazio nadu i uverenje da će Srbija i RS i u buduće svoje odnose činiti bližim i intenzivnijim.

Predsednik Tomislav Nikolić i premijer na sastanku s liderima RS 1. septembra nisu podržali referendum u RS, ali „ni na koji način nisu želeli da utiču na promenu političkih stavova“ povodom njegovog održavanja.

Vučić i Dodik su danas razgovarali o daljem unapređenju odnosa RS i Srpske, posebno istakavši izgradnju infrastrukturnih projekata, puteva i mostova, koji povezuju Srbiju i RS, kao i zajednička ulaganja u kulturne i obrazovne sadržaje, saopštila je Vlada.

Na sastanku je dogovoren nastavak zajedničkog ulaganja u Andrićev institut u Višegradu, kao i dalje učešće u obeležavanju različitih datuma iz istorije srpskog naroda, navodi se u saopštenju.

(B92)

Share this post: