Nešto se kuvalo u Beloj Kući: Džon Keri i Viktorija Nuland u Moskvi kod Putina

putin

Pomoćnik državnog sekretara, Džona Kerija, Viktorija Nuland, doputovaće sutra u Moskvu, ali pored susreta sa ruskim zvaničnicima, ona ima u planu i susret sa predstavnicima „građanskog društva“, odnosno, sa nevladinim organizacijama koje deluju u Rusiji.

Ona je prethodno bila u Kijevu na konsultacijama, navode ruski mediji.

U Kijevu se ona videla sa Petrom Porošenkom i Arsenijem Jacenjukom.

Ona je prilikom posete Kijevu izjavila medijima da Vašington želi da uzme više učešća u regulisanju procesa u Donbasu.

Analitičari ocenjuju da su SAD shvatila da gube igru i izoluju sami sebe u pokušaju da sankcijama izoluju Moskvu. Dok se Rusija sve više integriše i približava u savezništvu sa Rusijom i Indijom, te drugim zemljama širom sveta, uključujući i dobar deo Evrope koji se „diže protiv sankcija Rusiji“, SAD ostaju „praznih ruku“ i kao rezultat svega imaju udaljavanje i od Kine i od Indije i drugih vodećih svetskih faktora.

Međutim, kako pišu ruski mediji, iz Kijeva ne stižu pomirljivi tonovi, nego naprotiv pretnje i manifesti „vraćanja Krima u Ukrajinu“, te je stoga rano za preterano nadanje u smirivanje tenzija između SAD i Rusije, iako su koraci u tom smeru vidljivi.

Podsećamo, Džon Keri, državni sekretar SAD-a, nedavno je bio u Sočiju, gde se sreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom. Taj sastanak su ruski zvaničnici ocenili prijatnim i pozitivnim, a Lavrov je čak prokomentarisao sastanak pred novinarima rečima: „Čudesno!“.

Da li Vašington pojačanim aktivnostima vodi ka pomirenju ili novom udaru na Kremlj – ostaje da se vidi.

(Pravda)

Share this post: