Nikolić: FAP Priboj i Zastava kamioni dobra ideja za Kineze

nikolic tomislav kinezi vimbldon tenis

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je šefa Šaansi Automobil grupe da ulaže u kragujevačku i pribojsku fabriku kamiona.

Nikolić se sastao sa predsednikom Šaansi Automobil grupe Juan Hongmingom i izrazio očekivanje da će ta kineska kompanija naći interes za zajedničku proizvodnju u Srbiji, saopštila je predsednikova pres služba.

Nikolić je pozvao predsednika kompanije Šaansi Automobili da uloži u FAP Priboj i Zastavu kamioni Kragujevac.

Predsednik Srbije je istakao da se radi o licenciranim proizvođačima koji imaju široku gamu proizvoda.

Predsednik Šaansi Automobil grupe Juan Hongming je rekao da kineska strana razmatra mogućnost ulaganja u Srbiju i da će posebnu pažnju obratiti na FAP i Zastavu kamioni Kragujevac.

[adsenseyu4]

Nikolić je obišao proizvodne pogone kompanije Saansi Heavy-duty Automobile Group koja posluje u okviru Šaansi Automobil grupe.

Shaanxi Automobile Group Co Ltd osnovana je 1958. godine i ima 32.000 zaposlenih.

Pretežno se bavi proizvodnjom vojnih i civilnih kamiona, srednjih putničkih vozila, mini automobila i motora i delova.

U okviru grupacije deluje kompanija Shaanxi Heavy – duty automobile Group. Izvoze svoje automobile u više od 80 zemalja, a glavno izvozno tržište im je Rusija.

Zainteresovani su za izvoz kamiona u Srbiju (do sada su izveli samo tri vozila, 2008. godine ), i smatraju da je potrebno ispitati i mogućnosti za razvoj drugih oblika saradnje.

Nikolić je posetio i fabriku ZTE, a izvršni potpredsednik kineske kompanje za proizvodnju telekomunikacione opreme ZTE Zeng Sujedžung izjavio je da je Srbija strateško tržište za tu kompaniju.

Zeng je Nikoliću preneo da je ZTE spremna da pomogne u svim strateškim projektima i najavio da će kompanija nastaviti da razvija posao u Srbiji.

[adsenseyu1]

Nikolić je istakao da su standardi ZTE kompanije impresivni. „Svojim kvalitetom imate veliku perspektivu na tržištu, ja vam želim puno uspeha.

Naše dve zemlje iskreno i dobro sarađuju i dobrodošli ste u Srbiji“, rekao je Nikolić.

Korporacija ZTE je jedna od vodećih kompanija u oblasti proizvodnje opreme za telekomunikacije. Osnovana je 1985. godine i posluje u više od 150 zemalja, a ima oko 13.000 zaštićenih patenata.

ZTE Srbija (Serbia) je u 2011. godini ostvarila prihod od 11 miliona evra, u 2012. i 2013. godini po 15 miliona, a u 2014. godini 22 miliona.

(B92/BETA/Tanjug)

Share this post: