NIKOLIĆ: Podrška Makedoncima za ostvarivanje prava u Srbiji!

Susret

foto: Tanjug

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, na obeležavanju 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu, da makedonska nacionalna manjina u Srbiji ima punu podršku u ostvarivanju svojih prava i očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta.

On je na svečanoj akademiji u Centru za kulturu u Pančevu, kojoj je prisustvovao i makedonski predsednik Đorđe Ivanov, kazao da Srbija neguje i čuva prijateljske odnose sa tom zemljom, dodajući da makedonska nacionalna manjina predstavlja kariku koja učvršćuje te odnose i da je sa nacionalnom manjinom Srba u Makedoniji zajednički imenitelj dve države.

„Srbija će i dalje podržavati procese vraćanja pojedinačne i kolektivne svesti o značaju očuvanja nacionalnog, kulturnog, istorijskog identiteta makedonske manjine na našim prostorima”, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, integrisani u društvene procese, lokalne i pokrajinske i državne institucije, pripadnici makedonske manjine daju značajan doprinos razvoju Srbije i svojom jedinstvenom kulturom obogaćuju ukupan kulturni i nacionalni prostor.

„Ovo je vaš dom, vaša kuća, vaša država. Negujte svoju specifičnost, negujte veze sa zemljom svojih predaka, čuvajte svoj kulturni identitet, jer je dragocen i dobrodošao kao još jedna lepa i važna karika snage Srbije”, poručio je Nikolić.

Nikolić je istakao da je Srbija kao samostalna država omogućila daleko veća prava svojim građanima – pripadnicima nacionalnih manjina, od onih koji u svom zakonodavstvu imaju druge države Evropi.

Kao primer, predsednik je naveo da je, pored srpskog, makedonski jezik zvanični službeni jezik u mestima Jabuka, Pančevo, Dužine, Plandište.

Dvojica predsednika posadila su drvo prijateljstva u centralnom parku ispred zgrade Gradske uprave u Pančevu, a prisustvovali su potpisivanju protokola o bratimljenju mesne zajednice Jabuka sa opštinom Makedonski brod.

(Tanjug)

Share this post: