Nikolić: Ukoliko Brisel traži Kosovo – nećemo im ga dati!

nikolic vojska

Podržavam da se pojačano bombarduje Islamska država, ali nikada neću podržati da se bombarduje država u kojoj je predsednik regularno izabran, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu argentinskoj televiziji.

Nikolić je istakao da bi NATO i Rusija trebalo da se udruže radi uništenja zla koje predstavlja Ismalska država i da potom puste građane Sirije da sami izaberu predsednika.

„Svaka eskalacija rata je teška. Trebalo je ranije suzbiti svaki oblik terorizma, a posebno organizaciju Islamska država u Siriji i Iraku, ocenio je Nikolić u intervjuu za nacionalnu argentinsku agenciju Telam, prilikom boravka na inauguraciji predsednika Argentine Maurisija Makrija.

Nikolić je naglasio da je danas očigledno da je potrebno to zlo uništiti na terenu gde postoji i to zajedničkim snagama Rusije i NATO.

Saveznički, kao u Drugom svetskom ratu, a kada prođe taj rat, neka se svađaju ponovo, rekao je Nikolić.

Upitan da li podržava pojačana bombardovanja u Siriji, odgovorio je da to zavisi od toga šta se bombarduje.

„Podržavam da se pojačano bombarduje Islamska država, ali nikada neću podržati da se bombarduje država u kojoj je predsednik regularno izabran“, poručio je Nikolić.

Ocenio je da se sada postavlja pitanje da li je važnije srušiti Islamsku državu ili predsednika Asada.

„Ja sam to doživeo u Jugoslaviji, tada je NATO rekao da je toliko važno da se sruši Milošević da zbog toga treba bombardovati narod. Uvek ću da budem na strani Sirije. Neka ih oslobode tog zla, neka ih puste na izbore, pa ko pobedi neka bude predsednik“, objasnio je Nikolić.

Osvrćući se na problem migranata, Nikolić je istakao da je Srbija uradila za njih sve što je mogla i da je, pri tome, imala „beznačajnu evropsku pomoć“.

Srbija je tranzitna zemlja. Nijedan procenat tih ljudi ne želi da ostane u Srbiji, napomenuo je Nikolić i dodao da svi oni, koji preko Bugarske ili Grčke i Makedonije, stignu u Srbiju, produžavaju dalje u Evropsku uniju.

Prema njegovom mišljenju, neka EU razmišlja o tome kako su oni ušli u Bugarsku i Grčku, ako su došli protiv pravila EU.

„Mi smo ih sve primili i dali šta smo imali, uz beznačajnu evropsku pomoć i o tome ćemo uskoro razgovarati u Briselu“, najavio je Nikolić.

Govoreći o kosovskom problemu, Nikolić je ocenio da će borba Srbije za Kosovo trajati veoma dugo, ali je podsetio da se to dešavalo još nekim zemljama i da one nikada nisu priznale otcepljenje svoje teritorije.

„Ako završetak poglavlja 35 podrazumeva da Srbija prihvati nezavisnost Kosova i Metohije, mi to nikada nećemo učiniti“, naglasio je Nikolić.

Dodao je da još ne vidi kako će EU da se saglasi sa tim da Srbija bude članica EU, a da ne prizna nezavisnost Kosova i Metohije.

Nikolić je ponovio da Srbija želi dobre odnose i sa EU i sa Rusijom, napominjući da je Srbija okružena članicama EU, dok sa Rusijom ima istorijske veze.

Na pitanje da li Srbija može da zadrži svoje prijateljstvo sa Rusijom i kao članica EU, Nikolić je odgovorio da Srbija može da sačuva prijateljstvo sa Rusijom i kao članica EU, ali da verovatno ne bi sačuvala mnoge pogodnosti koje danas ima od Rusije.

Mi imamo drugačiji način obračuna cene i potrošnje gasa. Mi Rusiji dugujemo novac za isporučene energente, a i dalje dobijamo energente, ilustrovao je Nikolić.

Istakao je da Srbiju i Argentinu vezuju prijateljski odnosi i da se to iskazuje u međunarodnim organizacijama, gde se dve države međusobno podržavaju.

„Inauguracija predsednika Argentine je bila prilika da iskažem zahvalnost za stav Argentine i da se sretnem sa drugim predstavnicima latinoameričkih zemalja“, objasnio je Nikolić.

Istakao je da je Latinska Amerika i na prošlom glasanju, na kojem se odlučivalo o suverenitetu i integritetu Srbije, pokazala da ume da poštuje pravila koja važe u svetu.

„Nisam došao da učestvujem u političkom životu Argentine, posebno ne u tome ko je vlast, a ko je opozicija. Želim da ukažem poštovanje Agrentini, a ono se iskazuje tako što se čestita izbor njenom novom predsedniku, naglasio je Nikolić.

Smatra da dobri politički odnosi moraju da rezultiraju dobrim ekonomskim odnosima i predvideo da će nova vlada Argentine i sadašnja vlada Srbije pronaći načine da bolje povežu privrednike.

(RTS / FoNet / Iskra)

Share this post: