NIKOME NIJE JASNO ŠTA SE DEŠAVA!? Vučić napao EU; Ana Brnabić se sukobila sa Skotom!

Američki ambasador Kajl Skot rekao je da ne zna detalje i ne može da se izjašnjava o tome da li budućim vojnicima u Srbiji treba da predaju oficiri Vojske Jugoslavije koji su osuđeni za ratne zločine, ali je kazao da je tako nešto u SAD nezamislivo.

On je, kako piše na sajtu televizije N1, rekao da na vojnim akademijama u SAD studenti uče o važnosti pravila rata i poštovanju Ženevske konvencije.

„To znači da i najbolji vojnici imaju obavezu da odbiju naređenje koje je protiv pravila ratovanja.

Nezamislivo je da na našim vojnima akademijama da poručnik Keli, koji je vodio svoje trupe u Milaju i počinio masakre nad civilima ili komandant Abu Graib zatvora – da bi iko bio izabran da podučava američke vojnike kako se predvodi vod ili upravlja zatvorom”, naveo je Skot.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas, zamoljena da prokomentariše navode da će general Vladimir Lazarević, koji je osuđen za ratne zločine, biti profesor na toj Vojnoj akademiji, da je to pitanje pre svega za akademiju koja donosi odluke i da ona kao predsednica Vlade ne može da se bavi  „svakim pitanjem”.

Ona je dodala da predavače predlaže Ministarstvo odbrane, Generaštab i Vojna akademija.

Prema nedavnom pisanju Večernjih novosti, koje je ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio, među predavačima na Vojnoj akademiji će biti general Vladimir Lazarević, osuđen pred Haškim sudom za komandnu odgovornost za ratne zločine, general u penziji i član Srpske radikalne stranke Božidar Delić, kao i aktuelni načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Lazarević, u vreme rata na Kosovu komandant Prištinskog korpusa, 2009. godine je pred Haškim tribunalom osuđen za komandnu odgovornost za ratne zločine nad civilnim stanovništvom počinjene tokom rata na Kosovu.

Diković je u vreme rata na Kosovu bio na čelu 37. motorizovane brigade.

U više navrata Fond za humanitarno pravo naveo je da ima dokaze da je ta brigada počinila ratne zločine u kojima su ubijeni civili čija su tela ekshumirana iz masovne grobnice Rudnica 2014. godine.

FHP je tvrdio da je Diković odgovoran za zločine u selima Rezala i Staro Čikatovo, kao i za skrivanje tela u masovnoj grobnici u Raškoj.

Diković je u februaru 2013. godine podneo tužbu protiv FHP kojom je tražio milion dinara na ime pretrpljene duševne boli zbog povrede časti i ugleda navodima u Dosijeu o njegovom navodnom učešću u ratnim zločinima na Kosovu.

Sud je presudio u njegovu korist.

Delić je kao član Srpske radikalne stranke u maju 2007. godine izabran za potpredsednika Skupštine Srbije. Posle raskola u SRS u septembru 2008. godine, Delić se priklonio Srpskoj naprednoj stranci, koju je krajem februara 2011. napustio zbog neslaganja sa politikom stranke i vratio se u SRS.

VUČIĆ BESAN NA EU – PRETI

Predsednik Srbije poručio da će građani sutra na manifestaciji „Sloboda 2017“ videti drugačiju Vojsku Srbije, i osvrnuo se na navodne pretnje Draganu Đilasu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pridružio se danas poslednjim pripremama na aerodromu u Batajnici za manifestaciju „Sloboda 2017“ i poručio da će građani sutra videti drugačiju Vojsku Srbije, kao i da polako, ali sigurno jačamo borbenu i vatrenu moć naše armije.

– Kada čuvate vojnu neutralnost i kada čuvate slobodu svoje zemlje morate da budete snažni. Snažna armija je i zadovoljan vojnik. Znam da su ti ljudi imali težak period iza sebe, ali sada dolazi mnogo bolji period, rekao je Vučić.

On je dodao da Vojska Srbije ima deset migova 29 i da takvu snagu u vazduhu nemaju sve zajedno zemlje bivše Jugoslavije.

– To je u razmerama Mađarske, merimo se sa mnogo bogatijim zemljama, podvukao je Vučić i dodao da naredne godine za vojsku stiže još šest helikoptera.

On je pozvao građane da dođu sutra u Batajnicu da uživo prate manifestaciju na kojoj će videti drugačiju Vojsku Srbije.

– Mi od 1991. godine nismo imali ovoliko migova 29. Razlika između Migova 21 i 29 je kao nebo i zemlja, oni nisu za poređenje. To je kao kada igraju Barselona i bilo koji naš domaći klub, nije ista liga, pojasnio je predsednik za RTV Prva.

Kako kaže sutra će građani moći da vide posebno opremljenih 1.500 vojnika, koji imaju najbolje šlemove, najbolje pancire, najbolje čizme.

– To je naša specijalna brigada koja treba da prihvati prvi udar. Njihova fizička sprema mora biti još bolja, moraju biti još bolje pripremljeni, poručio je on.

Na nas „skaču“ zbog 48 sati, neki 1643 dana ne formiraju ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su „svi skočili“ što sprovođenje sporazuma o pravosuđu na Kosovu i Metohiji kasni ni 48 sati dok neki 1643 dana nisu sproveli niti imaju nameru da sprovedu sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština.

– Dva dana ima kako mi nešto nismo primenili i svi su i iz svetske i domaće javnosti skočili na nas kao da se ne znam šta dogodilo. Danas je 1643 dan da osnovni, prvi sporazum, takozvani Brisleski sporazum nije primenjen u delo, rekao je Vučić za TV Prva.

– Zamislite kada predsednik privremene uprave na Kosovu Hašim Tači pozove predstavnike Kvinte i počne da kuka i plače nad svojom sudbinom – kriv Beograd, kriv Vučić što nisu primenili sporazum o sudijama, rekao je Vučić.

Naznačio je da nije proteklo ni 48 sati i dodao da su i Vlada Srbije i on kao predsednik dali odobrenje „da to može da ide“.

Kako je rekao bilo je nekih unutrašnjih stvari koje smo morali da završimo i na vladi su danas završene.

– Zbog manje od 48 sati, a 1643. dan da ZSO kao suštinu Brisleskog sporazuma više i ne pominju i neće im pasti na pamet ni posle 2000 dana da to sprovedu u delo. Niti će ovima koji su bili garanti tog sporazuma iz EU pasti na pamet da kažu da su oni krivi, kao što brže-bolje izdaju saopštenje da smo mi za ovo krivi, rekao je Vučić.

– Važno je samo da čuvate narod i ponos – tako da ništa strašno – pala muva na međeda, poručio je predsednik Srbije.

Vučić: ko o čemu, opozicija o pretnjama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je danas navodne pretnje upućene bivšem gradonačelniku Draganu Đilasu, ukoliko se kandiduje za gradonačelnika na predstojećim beogradskim izborima, istakavši da je to suština njihove, kako je rekao, pobedničke kampanje.

On je podsetio da je opozicija do sada već iznosila takve tvrdnje u izbornim kampanjama i zapitao ima li „još neki stručnjak“ kome je neko pretio hapšenjem.

Podestio je da su o navodnim pretnjama u kampanjama govorili i Vuk Jeremić i Saša Jankovića, a nedavno i Rodoljib Šabić.

– Je l’ istina da je Vuk Jeremić počeo svoju kampanju sa tim da mu prete hapšenjem? Je l’ tako bilo? Jeste. Je l’ to isto rekao i Saša Janković da mu prete hapšenjem? Jeste, zapitao je i potvrdio predsedik Vučić.

Primetio je i da je Šabić nedavno govorio da mu prete hapšenjem, a potom kad je, kako kaže „malo dremnuo“, poverenik je ustanovio da mu vratima nije baš bila policija nego da su to bili komunalci.

– Je l tako bilo?, zapitao je predsednik i zaključio:

– Sve su to bile „pobedničke“ kampanje. I ovo će biti jedna od tih „pobedničkih“ kampanja.

(Mediji)

Share this post: