NJUJORK POST: Strahuje se da su POŽARI podmetnuti u znak OSVETE zbog blokiranja kanonizacije hrvatskog kardinala Stepinca?!

Menhetn

printskrin: Instagram/Cody Joel, Wikimedia

Američki dnevni list Njujork post piše danas da srpska zajednica strahuje da požari, koji su zahvatili srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava na Menhetnu i još tri pravoslavne crkve u Australiji i Rusiji, predstavljaju koordinisan napad na religiju i da su podmetnuti u znak osvete zbog blokiranja kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.

Direktor Instituta za balkanske studije u Beogradu i bivši srpski ambasador u Parizu Dušan T. Bataković smatra da je previše crkava izgorilo da bi se to moglo nazvati nesrećnim slučajem.

– Neka vrsta terorističke akcije ne može biti isključena – ocenjuje Bataković dodajući da je veoma čudno što su svi požari izbili na Uskrs, najveći hrišćanski pravoslavni praznik.

On je podsetio da je u poslednjih šest meseci, srpska crkva tražila od pape Franje da ne kanonizuje kardinala Stepinca zbog, kako je rekao, njegovog saučesništva u velikim masakrima i genocidu protiv Srba, Jevreja i Roma.

Bataković je istakao da je papa odložio donošenje odluke o kanonizaciji Stepinca uprkos protestima hrvatske crkve što je, kako je naveo, izazvalo bes jer se on smatra jednim od ključnih članova crkve u hrvatskoj istoriji.

Srpski patrijarh Irinej je, u pismu papi, naveo da se “bojimo da ima previše otvorenih pitanja i rana koje kardinal Stepinac simbolizuje”, podseća Njujork post.

“Njegova kanonizacija, na naše veliko žaljenje, vratila bi odnose između Srba i Hrvata, kao i između katoličkih i pravoslavnih vernika, na njihovu tragičnu istoriju”, naveo je Irinej.

Printskrin: Youtube/Katelyn Hertel

Printskrin: Youtube/Katelyn Hertel

Izvršni direktor Istraživačkog instituta Jasenovac Beri Lituči rekao je za taj list da ga neprekidno zovu zabrinuti pravoslavni vernici.

– To je strašna tragedija i nismo isključili pomisao da je u pitanju napad. To snažno utiče na sve u srpskoj zajednici – poručio je on.

Udarna VEST u američkim medijima: Požar u Njujorku progutao srpsku crkvu iz 19. veka – Sveti Sava! – VIDEO

Lituči smatra da istražitelji moraju da pažljivo razmotre nedavne katoličko-pravoslavne odnose u pokušaju da saznaju šta je izazvalo požare u crkvama u Australiji i Rusiji. On je podsetio da se tokom rata devedesetih godina Crkva Svetog Save suočavala sa brojnim pretnjama.

Crkva je, navodi američki list, imala i velike finansijske probleme, a vodila je spor sa velikim izgrađivačem sa Menhetna oko projekta u vrednosti od 100 miliona dolara, koji je propao pre dve godine.

Njujork post podseća da je papa Franja prošle nedelje odlučio da odloži ceremoniju za Stepinca.

U najmanje četiri pravoslavne crkve širom sveta izbili su požari tokom uskršnjih praznika. Pored crkve Svetog Save na Menhetnu, u kojoj je požar izbio samo nekoliko sati pošto su vernici u njoj završili uskršnju liturgiju, u požaru je uništena makedonska crkva u Sidneju, i tom prilikom povređena su dva vernika i nekoliko vatrogasaca.

U Australiji je požar izbio i u grčkoj crkvi u Melburnu, a na severu Rusije požar je izbio u kompleksu manastira Valam, na ostrvu u jezeru Ladoga.

Pogledajte video:

(Tanjug, Telegraf.rs)

Share this post: