Njujork Tajms: Ruski hakeri upali u kompjuterski sistem Bele kuće i čitali Obamine mejlove?!

Upad hakera

Ruski hakeri, koji su prošle godine upali u kompjuterski sistem Bele kuće, čitali su mejlove predsednika SAD Baraka Obame, ističe „Njujork tajms“.

– Nema dokaza da je hakovan sam i-mejl nalog predsednika, rekli su zvaničnici iz Bele kuće. Ipak, činjenica da su hakeri došli do dela komunikacije Baraka Obame je bila jedna od najstrože čuvanih saznanja istrage zvaničnih organa – navodi se u tekstu, a prenela je agencija AFP.

Početkom aprila su zvaničnici američke administracije priznali da je krajem 2014. godine došlo do sajber upada hakera, ali nisu želeli da potvrde navode medija da iza tog hakerskog napada stoje Rusi.

Taj upad hakera je, međutim, bio „daleko veći i daje mnogo više razloga za zabrinutost“ nego što je vlast javno priznala, naveo je „Njujork tajms“, citirajući američke zvaničnike koji su upućeni u rezultate istrage.

Zvaničnici pretpostavljaju da su hakeri bili povezani, ili su čak radili za zvaničnu Moskvu.

Hakeri, koji su upali i u kompjuterski sistem Stejt dipartmenta, uspeli su da pristupe i-mejl arhivama ljudi unutar Bele kuće, a moguće i nekih izvan, sa kojima Obama redovno komunicira, otkrio je „Njujork tajms“.

Upravo su preko tih i-mejl naloga hakeri došli do mejlova koje je predsednik SAD slao i primao, piše američki list, dodajući kako se ipak čini da hakeri nisu upali u servere koji podržavaju saobraćaj poruka sa Obaminog „blekberija“.

Nije poznato koliko su Obaminih mejlova hakeri pročitali, navodi „Tajms“, dodajući kako se ipak čini da i-mejl nalog Obame nije hakovan.

(B92)

Share this post: