NOAM ČOMSKI: Amerika gubi na svim frontovima! Svetu je dosta američke tiranije!

 Zašto nije bilo natpisa "Mi smo RTS"?

Sjedinjene Države se suočavaju sa izazovima na sve strane i gube svoje dominantne pozicije na međunarodnoj areni – ocenio je Noam Čomski u eseju objavljenom na sajtu TomDispatch.com.

Svetski poznati američki lingvista, filozof i istoričar ukazao je da SAD imaju nekoliko razloga da budu zabrinute povodom pitanja „ko vlada svetom“.

Pritom je prvo podsetio da je vojna moć od završetka hladnog rata igrala ključnu ulogu u međunarodnoj politici Vašingtona.

Pa precizirao da se to najbolje videlo u Istočnoj Aziji – gde se Ratna mornarica SAD odnosi prema Južnom Kineskom moru kao prema „unutrašnjem jezeru“, zatim u Evropi – gde dejstvuje NATO, i na Bliskom Istoku.

U svakom od ta tri regiona – naglašava Čomski –američkom „poretku bezbednosti“ upućen je izazov.

Čomski u tom kontekstu podvlači: fundamentalno pitanje međunarodne politike je – da li će Vašington smoći snage i biti spreman da prizna pravo drugih država na sopstvene zone uticaja.

On procenjuje da je moguć konflikt između Rusije i NATO povodom istočne Evrope i navodi da taj konflikt ima predistoriju.

Posle raspada SSSR, Zapad se odlučio za širenje NATO. Zapravo, između dva koncepta iz 90-ih – širenja Evropske unije (NATO) i formiranja Evrope od Lisabona do Vladivostoka – izabrao je prvi (širenje EU-NATO). Jer, u konceptu „Velike Evrope“ je video „veliku Rusiju“, a njoj je bilo namenjeno dalje slabljenje i destrukcija.

Čomski posebno naglašava da je Vladimir Putin nameru alijanse da usisa i Gruziju i Ukrajinu s razlogom doživeo kao pretnju svojoj državi:

„To je isto kao da su Meksiko i Kanada razmatrali mogućnost da se priključe Varšavkom paktu. Treba li naglašavati da bi CIA takav pokušaj presekla masimalno surovo?!“

Čomski zaključuje da SAD moraju shvatiti „Putinovu logiku“. To je neophodno jer su se radi „bukvalno o preživljavanju sveta“.

(Intermagazin)

Share this post: