Novak ĐOKOVIĆ: Volim da igram za Srbiju, ali DEJVIS KUP mora da se promeni!

Šampion

foto: Tanjug/TSS

Najbolji srpski teniser Novak Đoković smatra da trenutni format reprezentativnog takmičenja Dejvis Kup nije dobar i da bi trebalo da se promeni.

On je istakao da je previše naporno najboljim igračima na svetu da posle turnira budu na vrhunskom nivou da igraju za svoju zemlju.

– Trenutni format Dejvis kupa ne funkcioniše, posebno kada je reč o najboljim teniserima jer najveći mečevi, odnosno polufinala i finala, dolaze odmah posle finala grend slemova ili Završnog Mastersa u Londonu. To zahteva mnogo energije, psihički i fizički.

– Nije najbolje rešenje da već sledećeg vikenda posle turnira igrate mečeve u tri dobijena seta. Pogledajte je samo koliko vrhunskih tenisera odlučnih pri stavu da nešto nije dobro u ovakvom formatu Dejvis kupa – poručio je Đoković.

Naš teniser je predsednik saveta igrača i pokušaće da apeluje na organizacije ATP i ITF da nađu rešenje.

– Razgovarao sam sa drugima i oni dele moje mišljenje, naročito u pogledu promena Dejvis kupa koje mogu da se dogode na sledećem sastanku. To bi bilo predlaganje neutralnog stadiona za finale, ali tako da bi mogao da se ukloni jedini aspekt koji mi igrači cenimo – prednost domaćeg terena.

Turnir bi bio igran dve nedelje, postojale bi grupe u kojima bi funkcionisao ’raund robin’ sistem (svako sa svakim), a pobednici bi išli u nokaut fazu – istakao je Novak i dodao:

– Videćemo šta će se dogoditi, ali sigurno je da neće biti lako pronaći rešenje jer ITF, ATP i organizatori grend slemova su tri različite organizacije.

– Biće teško pronaći soluciju koja će odgovarati svima. Volim da igram za svoju zemlju, ali će morati da se uvedu radikalne promene kako Dejvis kup ne bi izgubio svoju draž – zaključio je Đoković.

(Telegraf.rs)

Share this post: