Obama: Ako ne uspe mirovna misija, šaljemo oružje u Ukrajinu

barak-obama2

Zapadne zemlje razmatraju novu mirovnu inicijativu za okončanje sukoba u istočnoj Ukrajini, ali je Obama ipak ostavio mogućnost da bi, ako nova diplomatska runda predviđena za sredu propadne, SAD mogle da pošalju naoružanje Ukrajini, navodi AP.

Obama je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Merkelovom naveo da dok tek treba da bude doneta odluka o slanju naoružanja Ukrajini, njegov tim razmatra „da li postoje dodatne stvari koje mogu da se učine da bi se pomoglo Ukrajini da ojača odbranu, pred ruskom agresijom“.

Merkelova i ostali evropski lideri oštro se protive slanju oružja Ukrajini, delimično i zbog toga jer strahuju da bi to moglo dovesti do izbijanja stvarnog rata sa Rusijom.

SAD i Evropa su do sada umnogome imali jedinstven odgovor na konflikt između Rusije i Ukrajine, što je podstaklo spekulacije da su sadašnje javne nesuglasice pov dom naoružavanja Ukrajine zapravo taktika da se ruski predsednik Vladimir Putin natera da pristane na novu mirovnu inicijativu.

Merkelova je danas, tokom zajedničke konferencije za novinare sa Obamom, potvrdila ponovo da ne vidi da je moguće vojno rešiti konflikt u istočnoj Ukrajini.

Ona je, međutim, dodala da, bez obzira na to šta Obama odluči, „savez između SAD i Evrope će ostati čvrst“.

Nemačka kancelarka je istakla da je diplomatsko rešenje ključno za održanje mira u Evropi.

„Ja lično ne bih mogla da živim da nisam ovo pokušala“, rekla je Merkelova aludirajući na novu mirovnu inicijativu za istočnu Ukrajinu, koju je pokrenula zajedno sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom.

Više od 5.300 ljudi poginulo je u borbama u istočnoj Ukrajini, od aprila prošle godine, prema računici UN.

Krvoproliće se naročito pogoršalo u poslednje dve nedelje, što je podstaklo nove diplomatske manevre Evrope, ali i Obamino ponovno pominjanje slanja eventualne pomoći u naoružanju Ukrajini.

U Minsku će se sutra sastati predstavnici Rusije, Ukrajine i OEBS sa predstavnicima proruskih pobunjenika, uoči samita u glavnom gradu Belorusije lidera Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine o novoj mirovnoj inicijativi za istok Ukrajine, predviđenog za dan kasnije.

(Beta)

Share this post: