OBAMA: Rusija je manja od nas, SLABIJA od nas i NE MOŽE NAM NIŠTA!

Intervju

foto: pixabay

Kako se bliži vreme za zvanični odlazak iz Bele kuće, tako su i izjave Baraka Obame postale sve oštrije.

Odlazeći predsednik poslednjih mesec dana uputio je nekoliko otrovnih strelica ka Moskvi, posebno prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. U senci afere hakovanja izbora, teške reči Obama je izgovorio i na svojoj završnoj konferenciji za novinare ove godine.

Rusi ne mogu da nas promene niti da nas značajno oslabe. Oni su manja zemlja od nas. Slabija zemlja od nas. Njihova ekonomija ne proizvodi ništa što drugi žele da kupe osim nafte, gasa i oružja. Oni nisu inovativni. Ali oni mogu da utiču na nas ako izgubi korak sami sa sobom. Mogu da utiču na nas ako odustanemo od naših vrednosti.

Putin može da nas oslabi kao što je oslabio Evropu, ako pomislimo da je u redu da zastrašujemo novinare ili hapsimo disidente ili diskriminišemo ljude zbog toga kako izgledaju ili u koju veru veruju – rekao je Obama.

Obama je tokom dva mandata na mestu predsednika SAD umeo da se obruši na Rusiju. Ovog puta povod je goruća tema američkih medija – hakovanje predsedničkih izbora.

Na pitanje da li bi imenovao lično Vladimira Putina kao odgovornog, Obama je rekao da želi da odgovor na to pitanje daju obaveštajne službe, ali da se „ne dešava mnogo toga u Rusiji bez Vladimira Putina“.

U Rusiji se ne bave preterano ovom temom iako optužbe iz Vašingtona stižu gotovo svaki dan. Iako Obama tvrdi da je upozorio Putina da će „snositi ozbiljne posledice ako ne prekine“ (mada nije precizirao na kakve posledice misli), a prethodnih dana najavljivao je i „akciju protiv Rusije“, u Kremlju su mirni.

Niko od značajnijih ruskih zvaničnika nije se oglašavao povodom optužbi za hakovanje, a Dimitri Peskov, portparol Kremlja nazvao ih je „smešna glupost“.

Na svojoj poslednjoj godišnjoj konferenciji, Obama je izrazio zabrinutost što ankete pokazuju da jedna trećina republikanskih glasača odobrava Putina.

– Više od jedne trećine republikanskih birača odobrava Vladimira Putina, bivšeg šefa KGB. Ronald Regan se prevrće u grobu – prokomentarisao je Obama.

Obama nije štedeo na rečima ni kada je komentarisao situaciju u Siriji.

– Svet je ujedinjen u užasu zbog divljačkog napada sirijskog režima i njegovih ruskih i iranskih saveznika u Alepu – rekao je odlazeći američki predsednik i dodao – Ova krv i ovi zločini su na njihovim rukama.

(Blic.rs)

Share this post: