Odalović: Otmičari su se vratili prema Sabrati, ne mogu izaći jer je grad blokiran

libija blokada provera teroristi otmica kolona automobili

U očekivanju novih vesti o dvoje otetih državljana Srbije u Libiji, ambasador Oliver Potežica za Tanjug kaže da tamošnje vlasti sprovode vrlo intenzivnu istragu, ali da zasad, u vezi sa tim slučajem, ne može ništa određenije reći.

„Ima nekih informacija da se vrši vrlo intenzivna istraga, ali ne mogu, za sada, da vam kažem ništa određenije. Intenzivno radimo, u stalnom smo kontaktu sa službom bezbednosti, građanima i prijateljima u Sabrati“, izjavio je Potežica.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potvrdilo je da su juče oteti vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić, službenici Ambasade Srbije kod mesta Sabrata nedaleko od Tripoliija, ističući da čini sve da se obezbedi više informacija i siguran pronalazak naših otetih državljana.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović kazao je ranije danas da postoje indicije da su otmičari približno locirani, prema telefonskim aparatima.

„Otmičari su se vratili prema gradu koji je blokiran, tako da niko nekontrolisano ne može izaći iz grada (Sabrate)“, rekao je Odalović.

Odalović je rekao da još niko nije preuzeo odgovornost za otmicu i da se pretpostavlja da je reč o kriminalnim grupama, a da će istraga pokazati da li su povezane sa nekim drugim organizacijama.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa libijskim zvaničnicima, a nakon toga izjavio da pozitivan rasplet događaja očekuje za 48 sati.

Srpski ambasador u Libiji je naveo da su dvoje otetih istim putem prošli pre tri dana na putu za Tunis i da su se vratili, bez problema, u Tripoli i da nije bilo ikakvih indicija da je mogla da se desi otmica dva naša službenika Ambasade na tom putu.

Potežica je naveo da put kojim su juče išli kada se dogodila otmica, koristili su veoma često, više puta mesečno na putu za susedni Tunis, pošto se „masa aktivnosti odvija u Tunisu“.

Oteti Stanković i Stepić su bili u jednom vozilu, dok je prema sopstvenom kazivanju, Potežica sa svojom porodicom bio u drugom vozilu.

„Oni su bili u drugom vozilu i prešli su deo puta s nama. Pozdravili smo se i krenuli dalje. Kada smo se okrenuli, videli smo da je neko udario njihovo vozilo od nazad i da ih izbacuju iz kola.

Trčimo ka njima i jedan napadač počinje da puca i ranjava Libijca, iz naše pratnje, u nogu“, navodi ambasador Potežica tok otmice dva službenika Ambasade Srbije u Tripoliju.

Potežica je naveo da su zatim videli vozilo otmičara sa dva naša oteta sunarodnika kako su skrenuli levo i velikom brzinom se uputili ka gradu Sabrati koji je praktično spojen sa Tripolijem.

Kako je ranije danas izjavio zvaničnik vojnog saveta, sve bezbednosne službe u Sabrati maksimalno su angažovane posle otimice državljana Srbije.

„Svuda su postavljeni kontrolni puktovi i tražimo ih“, rekao je agenciji AFP neimenovani načelnik vojnog saveta, koji veruje da je dvoje otetih službenika ambasade Srbije još u Sabrati.

O otmici su obavešteni i susedni gradovi i oblasti i od njih je zatraženo da takođe postave kontrolne punktove, naveo je taj zvaničnik.

Vojni savet Sabrate je zadužen za bezbednost te oblasti i lojalan je alijansi koja kontroliše Tripoli, navela je francuska agencija.

Nešto ranije, član gradskog saveta Sabrate Abdulgasim Krair je rekao da će učiniti sve što je moguće da bi se pronašli otmičari i spasili zaposleni u ambasadi.

Sabrata se nalazi na severozapadu Libije, na oko 60 kilometara od Tripolija.

Na mestu kidnapovanja, nedavno je bilo nekoliko otmica. Reč je o glavnom putu koji vodi ka Tunisu i u toj oblasti u blizini Sredozemnog mora su aktivni krijumčari i lokalne milicije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je saopštilo da su oteti vezista Slađana Stanković i vozač Jovica Stepić, ističući da čini sve da obezbedi više informacija i siguran povratak naših državljana.

(Tanjug)

Share this post: