Odobren specijalni status Donbasu

vbsijmdwslo

Ukrajinski parlament danas je odobrio privremeni specijalni status i ograničenu samoupravu Donbasu na istoku Ukrajine koja je pod kontrolom proruskih snaga.

Privremeni specijalni status je odobren pod uslovom da prevremeni regionalni izbori budu sprovedeni u skladu sa ukrajinskim ustavom.

Predsednik Petro Porošenko uputio je parlamentu nacrt zakona kojim se daje posedan status istoku zemlje i naveo da je to učinio u skladu mirovnim sporazumom iz Minska, koji je usvojen prošlog meseca.

Parlament je takođe odobrio zahtev Porošenka da se uputi Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija predlog za raspoređivanje mirovnih snaga.

Moskva je sinoć ukazala na pokušaj ukrajinskog predsednika da uvede dodatne uslove za priznavanje specijalnog statusa regionima na istoku Ukrajine, kojih „uopšte nema u sporazumu iz Minska“.

U saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova ističe se da je predlozima o preduslovima za davanje izvesnog stepena autonomije istoku Ukrajine, o kojima ranije nikad nije pregovarano, Porošenko iskrivio samu suštinu sporazuma iz Minska, prenosi Sputnjik.

Zamenik sekretara ukrajinskog saveta bezbednosti Mihajla Kovala saopštio je da se zakon o specijalnom statusu ne bi odnosio na teritorije koje su proruske milicije osvojile posle 19. septembra 2014, mada je ruski državni sekretar i zamenik ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin istakao da su granice oblasti Donbas, na koju treba da se odnosi specijalni status, jasno definisane sporazumom iz Minska od 12. februara.

Ukrajinski predstednik Porošenko, između ostalog, predlaže da se specijalan status da regionima Donjecka i Luganska tek nakon prevremenih izbora koji bi bili sprovedeni u skladu sa ukrajinskim ustavom.

Istovremeno, Kijev pojačava društvenu i ekonomsku blokadu tih regiona ograničavajući putovanja stanovnika tih oblasti u druge delove Ukrajine i prelazak granice s Rusijom, što predstavlja direktno kršenje sporazuma iz Minska, saopštilo je rusko ministarstvo.

(Tanjug)

Share this post: