Opasni ludaci šetaju slobodni

Ubistvo

Robert Hej (37) iz Bečeja zaklao je svog rođaka, baš kao što je najavio! Niko ga tada nije sprečio, ali ni ranije, kada je ritualno zaklao mačku, koju je i pojeo, a potom i psa! Što je najgore, policija mu je često dolazila na vrata, a bio je lečen u psihijatrijskoj ustanovi, gde je i najavio da će ove godine da zakolje čoveka. I opet niko nije našao za shodno da pokrene proceduru obaveznog zadržavanja na lečenju zbog opasnosti po okolinu.

Dr Slavica Đukić Dejanović, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, kaže za „Alo!“ da ne može sa sigurnošću da oceni da li ima propusta psihijtra koji je lečio Heja jer su joj nepoznati detalji iz njegove medicinske dokumentacije. S druge strane, objašnjava ona, ukoliko je pacijent neposredno pred zločin bio kod psihijatra i na pregledu najavio svoje namere, a lekar propustio da proceni da li je potencijalno opasan, „onda bismo mogli da govorimo o propustu“.

Procedura zadržavanja osobe na prinudnom psihijatrijskom lečenju počinje od procene psihijatra da li je pacijent opasan. On predlog prosleđuje konzilijumu lekara, koji ga prihvata ili ne. Ukoliko ga prihvati, onda se to šalje sudu, koji u roku od tri dana donosi rešenje o zadržavanju osobe na prinudnom lečenju – objašnjava dr Slavica Đukić Dejanović.

– Oboleli se na lečenju zadržavaju onoliko koliko zahteva njihova bolest. O njima posle brinu članovi porodice, koji su dužni da ga na svako pogoršanje stanja dovedu na pregled – kaže ona.

Psiholog Aleksandra Janković objašnjava za „Alo!“ da je na mestu zaklanog Hejovog rođaka mogao da bude bilo ko i da je u tome i najveći problem.

Zatvaramo oči pred užasnim problemima u našoj neposrednoj okolini i na taj način smo i sami saučesnici u zločinu! Nismo reagovali na vreme na prve znake i, što je najgore, nismo prijavili nadležnima kako bi se sprečilo najgore! Kod Heja je evidentna psihopatologija i zakazali su svi! Ako se lečio, morao je da bude, posle izjave da će da zakolje čoveka, pod nadzorom, a postoji i procedura prinudnog lečenja. Hej je trebalo da bude kažnjen i za ubistvo životinja! Ovo je još jedna velika opomena društvu i pitam nas sve da li imamo pravo da ostanemo indiferentni – istakla je ona.

(Alo)

Share this post: