Opkoljeni su u samom srcu Islamske države već tri godine i odolevaju (VIDEO)

Deir-ez-Zora general pukovnik muhamed kaduri mitraljez sirija vojska

Deir ez-Zor je grad koji je pod opsadom već tri godine i nalazi se u samom centru Islamske države. Snage lojalne predsedniku Bašaru al Asadu brane svoje pozicije u Deir ez-Zoru i ne daju da on u potpunosti padne u ruke terorista.

Centar Deir ez-Zora je sada ruševina, a militanti uništavaju istorijske spomenike ne samo u Palmiri, već i u manje poznatim gradovima kao što je Deir ez-Zor.

Zbog razaranja grada sirijska vojska mora da razvije posebnu taktiku ulične borbe jer uništene zgrade ne dozvoljavaju oklopnim vozilima prostor za manevar. Prvi koji je koristio ovaj sistem je legendarni general Isam Zahrudin. On je isti sistem koristio pre tri godine u borbama u reonu Babamru u blizini Homsa. Taktika je  kopanje i podrivanje blokova koji kontrolišu džihadisti.

„Glavni taktika je da se puca kroz prozore i otvore. Ali mi i dalje koristimo i tunele kako bi odjednom udarili na teroriste“, kaže Zahrudin.

Pre nego što pređe na sledeći položaj, koji drže njegovi ljudi, generalni Isam Zahrudin sprovodi brzo brifing.

„Ne trizajte se kada čujete zvužduk metaka, to uvek možete čuti“, kaže Zahrudin.

Reporter prati generala u korak, a on je u konstantnom pokretu.

„Mi se oslanjamo na ljudski faktor i visoku fizičku pripremu kako bismo bili u stanju da odbijemo protivnika“, kaže general.

 

Borbe u Deir ez-Zoru se vode ne samo za svaku ulicu, već za svaku zgradu, sprat, sobu. Ako pucnjava jenjava na levom krilu odmah se začuju pucnji na desnom. Tišina ovde ne stanuje. Jedan od policajaca dobio je zadatak da uništi lokalni štab terorista u zgradi preko puta.

Napad se vrši uz podršku pešadijskog naoružanja, vatrom iz mitraljeza, a zatim se štab džihadista gađa ručnim bacačima. Crna zastava, simbol Islamske države, nastavlja da se vijori ali posle pogodaka ručnim bacačem i konstantnom paljbom iz automatskih pušaka i mitraljeza teško da je iko preživeo. U prilog toj tvrdnji govori praksa.

„Proteklih dana smo uništili položaj terorista. Taj položaj je bio rov sa barikadama gde su se oni često nalazili. Gađali smo taj rov projektilima i tako ubili dvojicu terorista“, rekao je general.

To je podatak sa samo jednog mesta, a ukupno iz lakog naoružanja ove sedmice ubijeno je 184 terorista, tvrde oficiri sirijske vojske.

Kada se nalazite blizu centra grada konstantno vam oko glave zvižde meci, a i rizik od udara improvizovanih raketa je veliki. Militanti kao granate koriste plinske boce napunjene eksplozivom, a u minobacačkim napadima terorista stradaju civili.

„Teroristi Islamske države često granatiraju područja Džura i Kusur. Oni gađaju sa udaljenosti od 4 kilometra, rakete preleću Eufrat i padaju na nas“, rekao je lokalni stanovnik. Ne tako davno granate su ranile njegovu ćerku. Za samo godinu dana u Deir ez Zor ranjeno je 283 dece.

U poslednjih nekoliko meseci najžešće borbe se vode oko vojnog aerodroma. Sirijska vojska mora da odbije nekoliko terorističkih napada dnevno ali za sada to uspeva. Odbranu sprovode snage sirijske vojske i policije.

Vojni aerodrom Deir ez-Zor je strateški cilj terorista ID-a, jer ovo je mesto odakle se sirijske vazduhoplovne snage lete da bombarduju ne samo liniju kontakta sa teroristima, već i njihove pozicije u unutrašnjosti.

Sirijski piloti pokrenuli su seriju vazdušnih udara na neprijateljske položaje na planinskim vrhovima. Sa tih položaja teroristi su granatirali aerodrom.

„Na vrhu Sarda postoji nekoliko pozicija terorista. Noću su dopremali tešku artiljeriju. Ja samo ih ubio, hvala Bogu, oni su uništeni“, sa uzdahom olakšanja govori Gasam pilot u sirijskoj vojsci.

General-pukovnik Muhamed Kaduri je još jedna legenda Republikanske garde. Pod njegovim vođstvom su vladine snage odnele ubedljive pobede u provinciji Alepo, na grebenu Kaliamun, u blizini Damaska u naselju Barza.

„Sada mi pripremamo novo oružje koje će biti iznenađenje za njih. Apelujem na teroriste: ako imate snage, napadnite na Deir ez-Zor, to će biti vaš grob“, rekao je oficir.

Samo prošlog meseca pod Deir ez-Zorom ubijeno je oko 2.500 , a ranjeno 4.000 terorista. Doprinos ovoj statistici je dala i ruska avijacija koja je već odradila niz uspešnih napada u pokrajini.

(lifenews.ru/za Pravdu preveo Ilija Vuksanović)

Share this post: