OPTUŽEN ZA RATNE ZLOČINE NAD SRBIMA: Haški tribunal odbio žalbu Nasera Orića!

naser oric 2

Hašški tribunal odbio je zahtev bivšeg generala Armije BiH Nasera Orića da se žžali na odluku kojom je odbijen zahtev za obustavljanje postupka koji je protiv njega pokrenut pred Sudom BiH.

Predsednik Tribunala Teodor Meron obrazložio je da je Orićev zahtev da se žali odbijen jer odbrana „nije pokazala da je u odluci doššlo do grešške u tumačenju zakona“, prenose mediji u BiH.

Sudija Mehanizma za međunarodne tribunale u Hagu Liu Dakun u decembru proššle godine odbio je zahtev Orićevih advokata da se postupak protiv njega pred Sudom BiH za ratne zločine počinjene na području Bratunca i Srebrenice obustavi jer mu je već u Hagu suđeno za ista dela.

[adsenseyu4]

Dakun je tada naveo da je Orić u Hagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti u Srebrenici, dok mu se u BiH na teret stavlja da je lično ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je sa još jednim pripadnikom Armije BiH učestvovao u ubistvima dve osobe u selu kod Bratunca, što znači da su predmeti „potpuno različiti, prenosi Fena.

Orićeva odbrana je zatražžila da joj se dozvoli žžalba na tu odluku ističući da je doššlo do nepravilnosti u radu tužžilaca, kao i da su Hašški istražžioci imali sve dokaze u vezi s predmetom pred Sudom BiH dok je trajao postupak u Tribunalu.

Meron je, međutim, u odluci naveo da stavovi odbrane ipak ne pokazuju da se radi o istim ili sličnim delima.

On je dodao da razmatrajući podnesak Orićeve odbrane, smatra da on ne pokazuje da je u odluci doššlo do pogreššne procene jer se radi o dva postupka koja se suštinski razlikuju, prenela je Fena.

Haški tribunal je Orića oslobodio krivice 2008. godine. Suđenje Oriću pred Državnim sudom počelo je krajem januara ove godine.

(Kurir)

[adsenseyu1]

Share this post: