OPTUŽENI ZA ŠVERC 5,7 TONA KOKAINA, DARKO ŠARIĆ: Apelacioni sud mi vratio veru u srpsko pravosuđe!

"Neću ništa reći"

Odluka Apelacionog suda dala mi je nadu u  pravilno i zakonito okončanje krivičnog postupka, dokazaću da nisam švercovao kokain, poručio Darko Šarić preko advokata.

Darko Šarić, koji je u pritvoru saznao da će mu se ponovo suditi za šverc 5,7 tona kokaina, zadovoljan je odlukom Apelacionog suda, koji je ukinuo presudu.

U ekskluzivnoj izjavi za Kurir ovaj Pljevljak kaže da je zadovoljan i da mu odluka „vraća nadu“.

Negirao šverc droge

– Ova odluka mi je vratila veru u pravosuđe i dala nadu u pravilno i zakonito okončanje krivičnog postupka koji se vodi protiv mene – rekao je Darko Šarić za Kurir preko advokata Radoslava Baćovića.

Advokat Baćović navodi i da njegov klijent ne može da bude oduševljen ponavljanjem postupka jer „krivično delo koje mu se stavlja na teret nije učinio“.

– Darko se već dve i po godine nalazi u pritvoru. I pored toga što mu je odluka Apelacionog suda vidno vratila nadu, svestan je da nije učinio krivično delo koje mu se stavlja na teret, pa samim tim ne može da bude oduševljen ukidanjem prvostepene presude – objašnjava Baćović za Kurir.

Darko Šarić, podsetimo, ukinutom presudom bio je osuđen na 20 godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala drogu iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u završnoj reči tražilo je od Specijalnog suda da Šarića i ostale optužene osudi na maksimalne kazne zatvora od 30 do 40 godina zatvora.

Šarić je, s druge strane, tvrdio da ne postoji ni jedan jedini dokaz da je on organizovao šverc kokaina. Tvrdio je da su mu optužbe i čitav sudski postupak montirani voljom prethodne vlasti.

Presuda je doneta u julu prošle godine, ali ni on ni njegovi branioci nisu prisustvovali njenom izricanju jer to nisu želeli, na šta po zakonu imaju pravo.

Interesantno je da je prilikom čitanja sudske odluke predsednik veća Siniša Petrović rekao da je odluka doneta većinom glasova tročlanog sudskog veća, ali da nije bila jednoglasna.

To znači da jedan od trojice sudija nije bio saglasan s ovom odlukom.

Ponovo suđenje

Ovom presudom nisu bili zadovoljni ni odbrana ni tužilaštvo. Apelacioni sud u Beogradu u maju ove godine je razmatrao žalbe obe strane i doneo konačnu odluku da se ponovo sudi svim osuđenim pripadnicima takozvane Šarićeve grupe, kao i svedocima-saradnicima.

Rodoljub Radulović
I MIŠI BANANI UKINUTA PRESUDA

Odlukom Apelacionog suda ponovo će se suditi i Rodoljubu Raduloviću, zvanom Miša Banana, koji je u bekstvu. On je ukinutom presudom bio osuđen na 11 i po godina zatvora. Na teret mu se stavlja da je prekookeanskim brodovima organizovao i transportovao tovare droge.

Odbrana sa slobode
DARKO NA JESEN DOBIJA NANOGICU?

Darko Šarić predao se srpskom pravosuđu 18. marta 2014. godine posle pet godina skrivanja. On je od tada u pritvoru, a protiv njega se pred istim sudom vodi postupak i zbog pranja oko 22 miliona evra, zarađenih od preprodaje droge.

Prema nezvaničnim informacijama, na početku novog suđenja Šarić prvi put planira da od suda zatraži da ga uz neku blažu meru pusti na slobodu.

– To znači da je spreman da ponudi jemstvo ili da traži da mu bude stavljena nanogica za elektronski nadzor – kaže izvor Kurira i objašnjava da će suđenje verovatno biti zakazano na jesen.

(Kurir)

Share this post: