Orić poslao svog koljača da izvrši atentat na Vučića

vucic potocari crni labudovi napad

Srpska policija istražuje slučaj, a pažnja je usmerena na snimak gde izgleda da napadač zamahuje hladnim oružjem. Reč je o čoveku koji se dovodi u vezu s ratnim komandantom Srebrenice, koji je optužen za najveća zverstva nad Srbima.

Udruženje boraca „Crni labudovi“ iz BiH, uz podršku i pomoć državnih struktura u toj zemlji, organizovalo je brutalan napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića i srpsku delegaciju u Potočarima, ekskluzivno saznaje Kurir.

Aleksandar-Vucic-napad-u-Srebrenici-Srebrenica

Između 20 i 30 pripadnika ovog udruženja bilo je raspoređeno duž trase u Potočarima kojom je trebalo da prođe premijer Vučić. Očigledno je da je napad bio detaljno isplaniran, jer su napadači znali tačno vreme kada će se premijer Vučić pokloniti žrtvama i krenuti stazom.

Tako su se i rasporedili – prvi, oni blizu spomenika, počeli su sa zvižducima i urlicima čim je on krenuo, kako bi potpalili masu i onima duž putanje poslali signal da on nailazi i da krenu u napad. A napad kamenicama, flašama i raznoraznim predmetima krenuo je sinhronizovano, tačno po putanji kojom se k

Počinili najteže zločine

Stručnjak za bezbednost i bivši pripadnik DB Božidar Spasić kaže da je grupa „Crni labudovi“ tokom rata u BiH 1992-1995. delovala ne samo po istočnoj već i po centralnoj Bosni.

To je bio elitni odred Armije BiH, koji se pominje u vezi s brojnim teškim zločinima.

Ovaj odred, pored takozvanih rodoljuba, sačinjavali su i „psi rata“, to jest plaćenici, koji su nakon rata, kako se navodi, proterani iz Bosne zbog zverstava koje su počinili – navodi Spasić, koji kaže da ne zna da li su oni izvršili napad na Vučića, ali da se na originalnim snimcima iz Potočara vidi da napadači nisu mladi ljudi, već sredovečni, pa je vrlo verovatno da su bar neki od njih učestvovali u ratnim okršajima u Bosni.

Incident

Spasić kaže i da je uobičajena praksa da se, kada se dešavaju ovakvi incidenti, na početku reda nalazi takozvana prethodnica, koja priprema teren kad se pojavi meta:

Oni imaju izvidničku poziciju i njihova uloga je da najave dolazak mete onima koji se nalaze na udaljenijim pozicijama.

Pomoć države?

Marko Nicović, bivši šef beogradske policije, kaže da se na teritoriji BiH nalazi šest-sedam paravojnih organizacija koje su učestvovale u ratu u BiH, a da to što je pripadnicima nekih od njih dozvoljeno da budu na skupu dokaz da je napad organizovan direktno od državnih struktura BiH.

Nijedno od ovih lica nije smelo da se nađe na ovako važnom skupu kakav je bio ovaj u Potočarima. Dokaz da su u organizovanju napada učestvovale državne strukture BiH jeste i to što niko od državnika nije bio sa Vučićem dok je prolazio stazom, što je najuobičajenija diplomatska praksa upravo da ne bi dolazilo do ovakvih situacija – navodi Nicović, koji još kaže i da bi, da je obezbeđenje srpskog premijera samo 20 sekundi kasnije reagovalo, on bio pregažen u stampedu.

Miroslav Lazanski

Miroslav-Lazanski
NISU SMELI DA IH PUSTE

I vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže da niko od pripadnika „Crnih labudova“ nije smeo da bude prisutan na komemorativnom skupu koji je u subotu održan u Potočarima.- Vrlo je sumnjivo i što je pripadnicima specijalne policije Republike Srpske bilo zabranjeno da prisustvuju ovom skupu, pa su oni morali na ilegalan način, u civilu, da se infiltriraju na događaj.

To sve može govoriti o nekoj nameri organizatora – zaključuje Lazanski.

Ko su „Crni labudovi“

• Specijalna jedinica koja je tokom rata delovala na prostoru BiH u sastavu Armije Republike BiH

• Prvi komandant bio je Senad Mehdin Hodžić, koji je poginuo 10. maja 1992. u selu kod Sapne

• Upravo posle pogibije Senada Mehdina Hodžića jedinica dobija naziv „Crni labudovi“

• Hodžića su nasledili Hajro Mešić i Hase Tirić

• Hodžić je jedan od devetorice boraca iz cele BiH koji je odlikovan Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Dobitnik je i Zlatnog ljiljana

(Kurir)

Share this post: