Osnivač CNN: Putin radi šta politički vođa i treba da radi

Sprema se ruski Majdan?

Predsednik Rusije Vladimir Putin radi ono što bi svaki politički vođa trebalo da radi – trudi se da očuva i zaštiti svoju zemlju, i sigurno nije đavo kako ga mi prikazujemo, piše Riz Šonfild, osnivač CNN, u tekstu pod naslovom „Rusi ne napadaju 2. deo“.

Još pre godinu dana objavio sam tekst „Rusi ne napadaju“ i objasnio da Vladimir Putin nije bagaroga kako ga drugi, posebno republikanci, opisuju, navodi Šonfild. Kad je vlada Ukrajine postala pronatovska, umesto proruske, narod s istoka Ukrajine, mahom Rusi, uzeli su oružje da brane svoju zemlju. Putin je pomogao njihovu odbranu oružjem.

Krim je druga priča. Putin je vratio tu oblast iz Ukrajine. Motiv mu je bio drugačiji: moj prijatelj Igor Makurin, koji je godinama bio šef njujorškog biroa Itar-Tasa pa se vratio u Rusiju i oženio unukom Nikite Hruščova (Ksenijom), ispričao mi je da Rusi Hruščova vide kao čoveka koji je dao Krim Ukrajincima i da mu to nikad neće oprostiti. Mislim da je Putin svestan toga i da je povratak Krima bio stvar povratka nacionalnog ponosa. Uspeo je i ojačao svoje predsednikovanje.

Danas nas AP izveštava da „rumunske, američke i britanske trupe započinju vojne vežbe u okviru NATO“. A vežbe sprovode blizu ukrajinske granice i „nastaviće ih do 30. aprila na dve lokacije u istočnoj Rumuniji: vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalničeanu blizu Konstante, luke na Crnom moru…“

Na severu, američka vojska radi s poljskim, letonskim i litvanijskim snagama duž granica tih zemalja sa Rusijom. U ovom trenutku je jedan američki razarač u vodama Crnog mora, a još severnije stacionirano je desetak aviona A-10 američkog ratnog vazduhoplovstva.

Rekao bih da se Zapad još jednom upinje da zavadi Rusiju sa njenim komšijama na istoku i da povećava pritisak na Putina, koji se trudi da povrati uticaj Rusije u tom regionu. Zapad koristi to što je poražen proruski predsednik Ukrajine da tu bivšu sovjetsku republiku udalji od ruskog saveznika.

Putin se ponaša kako bi svaki politički vođa trebalo da se ponaša – radi na očuvanju i zaštiti svoje zemlje. Možda nije slatkiš od čoveka, ali zasigurno nije đavo kakvim ga mi prikazujemo.

Još se sećam da je više od 10 miliona Rusa poginulo boreći se protiv Hitlera, koji je s istoka napao Rusiju. Dobro razumem zašto Putin želi da utvrdi svoje zapadne bokove. Rusi sada nisu u poziciji da bilo koga napadnu.

(Kurir)

Share this post: