OTKRIVAMO KO SU HRVATI MASAKRIRANI U TUČI GROBARA: Splićanima razbijene glave, polomljeni nosevi i zubi, isečene uši…

Foto: Saša Pavlić

Hrvatski državljani koji su učestvovali u neredima na stadionu u Humskoj, tokom 156. večitog derbija, doživeli su teške telesne povrede.

Na VMA u Beogradu hospitalizovan je Splićanin

, koji ima tešku kontuziju glave, nagnječenje mozga i ozbiljnu povredu šake.

Hrvatski mediji prenose da je među povređenim navijačima i Damir Tovarović, nekadašnji šampion u kik-boksu. Navodno on je na stadionu u Humskoj bukvalno masakriran. Teško su mu povređeni uvo i nos, izbijeni su mu zubi…

Ante Firić postao je poznat hrvatskoj javnosti pošto je završio u istražnom zatvoru zbog sumnje da je bio deo grupe koja je pretukla poznatog hvarskog ugostitelja.

Među povređenim hrvatskim državljanima je i Damir Tovarović, nekadašnji državni šampion u kik-boksu.

Zanimljivo, ni Firić ni Tovarović, kao ni ostali Hrvati koji su učestvovali u neredima nisu deo hrvatske navijačke scene.

Na fejsbuk stranici pod nazivom ‘Južna strana“ objavljeni su lični podaci hrvatskih državljana koji su učestvovali u incidentima na 156. večitom derbiju.

U neredima na južnoj tribini stadiona Partizan tokom večitog derbija u sredu povređeno je više lica, a među njima je bilo i nekoliko stranih državljana.

Prema informacijama hrvatiskih medija, Hrvati su na derbi došli na poziv „kolega“ iz beogradskog podzemlja, kako bi im pomogli u preuzimanju kontrole na južnoj tribini stadiona Partizana.

Spekuliše se da su se navijači Partizana međusobno sukobili oko borbe za prevlast na tribini, mada je nejasno zašto su za taj obračun izabrali derbi kada bi mnogo više šansi za uspeh imali na nekoj utakmici manjeg rizika.

Da se dalje ne bi širile dezinformacije Južna Tribina sada se oglašava. Juče je u toku derbija napadnut Jug (ne samo Alkatraz nego i ostale grupe) od strane domaćih izdajnika i hrvatskih plaćenika. Priče kako je Jug napadnut zbog paljenja zastava Jang bojs i Vandal bojs su netače, zastave su stajale gde i ostale i nisu zapaljene. Ta priča da su zapaljene je laž i služila je samo kao paravan za napad i dalje kriminalne i političke igre. Ovo su hrvati koji su plaćeni da dođu da napadnu Jug i Grobare„, navodi se na spomenutoj stranici, uz priložena lična dokumenta.

MUP je posle nasilja na utakmici Partizana i Zvezde saopštio da je u „prostorije policije dovedeno ukupno 26 osoba“, kao i da ima više povređenih.

Kako je saopšteno, policija po nalogu nadležnog tužilaštva radi na identifikaciji osoba koje su učestvovale u incidentima tokom utakmice.

„U tučama je povređeno više lica, među kojima je i nekoliko stranih državljana“, navodi se u saopštenju.

Prema nezvaničnim informacijama B92.net, dva lica su iz Hrvatske, a po jedno je iz Grčke i Makedonije. Oni nisu privedeni, već se i dalje vode kao povređeni i nalaze se na VMA.

Hrvatski mediji javljaju da je najmanje nekoliko osoba iz grupe čije su slike obišle i svetske medije „poznato tamošnjoj javnosti“ i da su iz Splita.

Takođe, hrvatski Indeks piše da u pitanju nisu osobe koja se vezuju za huliganske krugove u Splitu.

MUP dodaje da je zbog sumnje da su izvršili krivična ili prekršajna dela pre početka utakmice, tokom trajanja, ali i nakon njenog završetka, „u policijske prostorije dovedeno ukupno 26 osoba“.

„Policija preduzima mere i radnje iz svoje nadležnosti na utvrđivanju svih okolnosti događaja i nakon identifikacije osoba koje su učestvovale u tučama, a po nalogu nadležnog tužioca, biće podnete odgovarajuće krivične ili prekršajne prijave“, piše u kratkom saopštenju.

Policija se nije oglašavala tokom protekle večeri, kada je umesto fudbala u centru pažnje domaće javnosti bilo novo nasilje na tribinama.

Na južnoj strani Partizanovog stadiona došlo je do velike tuče, nakon koje su jake policijske snage sprovele van stadiona grupu isprebijanih mladića, od kojih su neki bili skinuti do gole kože.

Nezvanično, sukobile su se „dve grupe navijača Partizana“, a razlog je „prevlast na tribini“.

Ostaje nejasno kako su se u takvoj tuči našli i strani državljani.

(B92)

 

Share this post: