Otkriven Orbanov „hermetički“ plan protiv ulaska izbeglica

Premijer Mađarske

Novinarka Kata Janesko otkrila je planove mađarske vlade da stvori hermetički zatvoren sistem koji bi sprečio izbeglice da ulaze u tu zemlju.

Prema tekstu koji je objavljen na mađarskom portalu „Index.hu“, Viktor Orban planira da ove nedelje u delo sprovede dve stvari.

Prva je proglašenje vanrednog stanja u zemlji, bez obzira što će to dodatno pojačati kritiku koju Mađarska trpi zbog svog odnosa prema izbeglicama, piše Janeskova.

Drugi deo plana, koji bi prema novinarkinim rečim trebalo da se ostvari 15. septembra je modifikacija Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku, po kojima bi mađarska policija dobila zakonsko pravo da:

Deportuje svakoga ko nema šengensku vizu na granici i pošalje nazad u zemlju iz koje je pokušao da uđe u Mađarsku (u ovom slučaju – Srbiju); Ukoliko izbeglice na granici sa Mađarskom zatraže azil, ponovo bi bile deportovane, pod izgovorom da su azil morale da zatraže u zemlji iz koje pokušavaju da pređu u Mađarsku (dakle ponovo – u Srbiji).

Ukoliko migranti uspeju da ilegalno pređu granicu i uđu u Mađarsku, po zakonu te zemlje automatski čine krivično delo. Istu odgovornost snosiće ukoliko se penju na ogradu, ruše je, seku ili na bilo koji drugi način oštećuju. Kazna za to, po novom zakonu, bila bi „kućni pritvor“. Međutim, s obzirom da su u pitanju izbeglice koje nemaju adresu u Mađarskoj, automatski se šalju u ograđeni kamp, gde će u roku od osam dana dobiti suđenje.

Prema novom mađarskom zakonu, koji se u osnovi kosi sa zakonima EU, izbeglice, koje bi bile tretirane kao optuženici, na suđenje bi išle bez prevodioca. Njihova dokumenta se neće prevoditi, ne dobijaju prevedenu kopiju optužbi za koje se terete, ali ni presude koju im sud odredi.

Maloletne izbeglice neće imati poseban tretman, već će im se suditi kao odraslima. Žalbe će biti odbijene u roku od nekoliko sati, tvrdi Janeskova.

migranti izbeglice granica zica

Mađarska policija već dovozi kontejnere na granicu sa Srbijom, koji će služiti kao „privremene sudnice za migrante“, prenosi „Index.hu“.

Novi mađarski zakon učiniće da svaka izbeglica dobije krivični dosije, te bi po tome bile deportovane iz Mađarske sa oznakom u Šengenskom informacionom sistemu (SIS) kao osobe koje su počinile krivično delo, što im automatski na 10 godina zabranjuje ulazak u bilo koju državu u šengenskom sistemu.

Kao članica SIS, Mađarska bez problema u sistem može da unese ove promene, i da tvrdi da „tražioci azila zloupotrebljavaju svoj status i koriste ga za krivično delo“, navodi novinarka „Index-a“.

Prema rečima Kate Janseko, mađarske vlasti su i više nego zadovoljne što je Evropska komisija proglasila Srbiju bezbednom zemljom za migrante, te pretpostavljaju da je Srbija „u obavezi da primi sve izbeglice koje uđu u zemlju, jer bi u protivnom drastično umanjila svoje šanse da postane članica Evropske unije“.

Neuspeh EU da zaštiti svoju granicu

Portparol mađarske vlade Žoltan Kovač rekao je danas da bi neuspeh Evropske unije da ojača zaštitu svojih granica, mogao da ugrozi slobodu njenih građana.

Kovač je rekao da bi kontrola granica morala da bude ojačana što bi pomoglo u razlikovanju izbeglica od ekonomskih migranata.

Odgovarajući na kritike politike vođene prema migrantima, Kovač je rekao da su one neprihvatljive i neodgovarajuće, i istakao da je mađarska vlada po tom pitanju vodila herojsku bitku u proteklih devet meseci.

migranti azilanti izbeglice ograda granica

Predstavnik mađarske vlade je rekao da je postalo jasno da šengenski sistem ne može da bude zaštićen iznutra i da periferne zemlje treba da dobiju svu pomoć u zaštiti granica EU.

Prema njegovim rečima, zaštita granica je pravi način solidarnosti a ne besmislen i neprimenljiv sistem izbegličkih kvota koji je predložila Evropska komisija.

Kovač je rekao da je teško predvideti šta će se desiti kada stupe na snagu stroge mere kontrole mađarske granice, i dodao da će izvesno doći do pritiska i napetosti zbog toga, ali da izbeglička kriza jedino može biti kontrolisana uspostavljanjem reda.

(Index.hu/Blic)

Share this post: