OTKRIVENO! Evo šta je glavni dogovor PUTINA i TRAMPA!

Ruski predsednik Vladimir Putin i američki lider Donald Tramp dogovorili su se u subotu u svom prvom telefonskom razgovoru da zajedno krenu u borbu protiv džihadista Islamske države (ISIS).

Pod uticajem 50-minutnog razgovora sa Putinom, Tramp je naredio Pentagonu da smisli strategiju i u roku od mesec dana zajedno sa Moskvom zbriše islamiste sa lica zemlje.

Novi partneri

Odmah nakon razgovora sa Putinom Tramp je potpisao izvršnu uredbu o borbi protiv ISIS. U tom dokumentu on od Pentagona traži da za 30 dana osmisli plan pomoću kojeg će u rekordnom roku pobediti teroriste Islamske države.

[adsenseyu5]

– U roku od 30 dana, ministarstvo odbrane SAD mora da informiše predsednika o novom planu protiv ISIS. To je primarni cilj SAD u narednom periodu. Islamska država mora da nestane – piše u dokumentu koji je objavljen na sajtu Bele kuće.

U uredbi piše i da će Amerika u korist tog cilja iskoristiti svoje resurse i oko 6.000 vojnika koji su do sada raspoređeni širom Sirije i Iraka, ali i pronaći nove saveznike.

– Vojska SAD od sada će sarađivati sa novim partnerima u borbi protiv ISIS – piše u dokumentu.

S obzirom na sadržinu telefonskog razgovora koji je pre potpisivanja uredbe Tramp vodio sa Putinom, jasno je da je i Moskva jedan od novih američkih partnera.

To je potvrdio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je naveo da su se Tramp i Putin dogovorili da počnu vojnu saradnju.

– Putin i Tramp su se dogovorili da razvijaju odnose na jednakim osnovama.

[adsenseyu1]

Oni će se koordinisano boriti protiv ekstremista u Siriji i Iraku. Takođe, radiće na stabilizaciji i razvoju rusko-američke saradnje na konstruktivnoj osnovi zarad zajedničke koristi – rekao je Peskov.

Uskoro sastanak uživo

I Bela kuća potvrdila je da je razgovor bio veoma pozitivan i da su dvojica lidera već počela da rade na poboljšanju odnosa.

– Telefonski poziv bio je značajan početak poboljšanja odnosa SAD i Rusije. Ti odnosi su krenuli nabolje. Dvojica predsednika razgovarala su o tome kako da zajedno omoguće postizanje mira u Siriji. Posle ovog poziva, oni će brzo krenuti u borbu protiv terorizma – navela je Bela kuća.

Pored borbe protiv ISIS, Putin i Tramp su razgovarali i o situaciji u Siriji, Ukrajini, nuklearnom programu Irana i situaciji na Korejskom poluostrvu. Oni su se dogovorili i da se uskoro sastanu i budu u redovnom kontaktu.

[adsenseyu1]

Inače, Tramp je još u petak za televiziju Foks njuz najavio da će zajedno sa Putinom uništiti Islamsku državu.

Investitori prezadovoljni zbog saveza Putina i Trampa

Direktor Ruskog fonda za direktno investiranje Kiril Dmitrijev ocenio je da su ruski predsednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Donald Tramp poslali pozitivan signal investitorima posle svog prvog telefonskog razgovora.

– Stavljanje naglaska na obnovu trgovinske i ekonomske saradnje veoma je važno. Očekujem veliki razvoj biznisa između dve države – istakao je juče Dmitrijev.

On je dodao da je fond osmislio deset rusko-američkih projekata za investiranje od prioriteta i poručio da će ih uskoro predstaviti američkim partnerima.

(Tanjug)[adsenseyu2]

Share this post: