Otvoreni sukob Atine i Berlina

vbdigdi

Sedmočasovno suočavanje grčkog ministra Janisa Varufakisa sa kolegama u Evrogrupi završeno bez zajedničkog saopštenja.

Od vedrih tonova na skupu u Briselu jedino je bilo to što je izvršna direktorka MMF-a Kristin Lagard glasno pohvalila lep „barberi” šal grčkog ministra Janisa Varufakisa, uz ocenu da je Atina u Brisel na vanrednu sednicu Evrogrupe povodom sudbine grčkih dugova poslala „inteligentne i kompetentne predstavnike koje treba ozbiljno saslušati”.

Ostatak sedmočasovne sednice ministara finansija evrozone, pojačanih Lagardovom i predsednikom Evropske centralne banke (ECB) Mariom Dragijem, ličio je na „pregovore unutar porodice čiji jedan član pati od bolesti zavisnosti i neuspešno pokušava da se izleči”, opisao je izveštač „Njujork tajmsa” tok skupa u Briselu u noći između srede i četvrtka.

Protagonisti „porodične svađe” – nemački ministar finansija Volfgang Šojble i njegov grčki kolega Varufakis – ušli su na teren (iza zatvorenih vrata) spremni na sukob.

„Grčka može da radi šta hoće, ali me jako zanima kako zamišlja da to i sprovede izvan programa pomoći. Čini mi se da jedino što će Atina postići jeste to da sprovođenje reformi tamo i dalje nadzire ’trojka’, samo što se neće zvati ’trojka’”, sarkastično je najavio Šojble.

„Pozvan sam ovde jer sam novo lice. Današnja sednica nikada i nije imala cilj da postignemo dogovor, već da nova grčka vlada predstavi svoju analizu zašto kreditni program ne samo što ne valja, već se izrodio u otrovan i katastrofalni namet ekonomiji”, opisao je Varufakis gostovanje u Briselu.

Grčki ministar se kolegama iza zatvorenih vrata obraćao samo usmeno, ne dostavljajući im po briselskom protokolu pisani dokument o svojim predlozima kako da se na nov način rešava grčka dužnička kriza. Ipak, učesnici potonje debate bili su na momente „iskreni”, procenio je italijanski ministar finansija Pjer Karlo Padoan. Međutim, dotični nastupi iskrenosti imali su počesto formu otvorenih pretnji.

„Ako Grčka hoće da dobije profit na obveznice koje drži Evropska centralna banka, moraće najpre da vrati pare koje je pozajmila”, uslovio je austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling.

Prateći tok sednice, briselski činovnici sastavili su nekoliko verzija završnog saopštenja, koje je, kako su se debata i rečnik zaoštravali, kao bumerang vraćano na ispravke.

„Razlike su ozbiljne, teške reči su izgovorene… Varufakis i ja smo skeptični”, otkrio je Janis Dragasakis, zamenik grčkog premijera, koji je takođe učestvovao na sednici.

Negde oko 23 časa u sredu Šojbleu je doturena verzija „zajedničkog saopštenja” u kome je stajalo da je „Grčka kategorički prihvatila da sprovede tekući program reformi i ispuni sve svoje obaveze prema poveriocima”. Misleći da su prisutni Grci prihvatili tu verziju, Šojble je žurno napustio skup.

A onda je nastao haos. Varufakis i Dragasakis su potom telefonirali grčkom premijeru Ciprasu i opisali tok sednice. Iza tog razgovora dvojac se vratio u salu i saopštio da nikada nisu pristali niti će pristati na produženje „pokojnog” međunarodnog programa pomoći Grčkoj.

Zatim je usledila kratka, oštra i krajnje neprijatna konferencija za štampu, prenosi londonski „Gardijan”.

„Imali smo dobru razmenu mišljenja. Nismo mogli da se dogovorimo šta je zajednički zaključak. Nastavak debate je u ponedeljak. U međuvremenu, predstavnici MMF-a, ECB i Evropske komisije neće imati nikakvih kontakata sa Atinom”, odrezao je Jerun Dejselblum, holandski ministar finansija i predsednik Evrogrupe.

„Ako u pregovorima niste spremni na sukob, onda i niste pregovarali. Ali, nismo mi izazivači sukoba i apsolutno ne razmišljamo o izlasku Grčke iz evrozone. Nadamo se da će u ponedeljak biti postignut dogovor od obostrane koristi”, lakonski je zaključio Varufakis.

Berzanske kladionice procenjuju da su nakon jalove sednice u Briselu šanse „jedan na prema četiri” da Grčka uskoro napusti evrozonu. To je ujedno i najveća procenjena verovatnoća „odlaska Grčke iz EU” od izbijanja finansijske krize te zemlje 2009. godine.

(Politika)

Share this post: