OVO NE MOŽETE PROČITATI U SRPSKIM MEDIJIMA: Evo šta ruski mediji zaista misle o VUČIĆEVOJ poseti PUTINU! (VIDEO)

 

Susret Aleksandra Vučića sa ruskim liderom Vladimirom Putinom zakazana je za 19. decembar.

U centru pažnje naći će se čitav niz pitanja od interesa za obe strane.

Ako govorimo o ekonomskim vezama, u centru pažnje je energetska saradnja.

Posle propasti projekta Južni tok, energetska stabilnost Balkana visi o koncu.

Ipak, posle otpočinjanja radova na Turskom toku, u razgovorima dve strane pojavio se optimizam i po ovom pitanju.

Ruski gas nije prosto potreban, već je životno neophodan svim zemljama u regionu, posebno Srbiji.

VOJNO-TEHNIČKA SARADNJA

Lideri će takođe dodirnuti i pitanja vojno-tehničke saradnje između Srbije i Rusije.

U decembru Beograd je saopštio nameru da naruči višefunkcionalne helihoptere Mi-17. Pored toga, nedavno je Srbija od Rusije dobila šest lovaca Mig-29 u okviru programa vojno-tehniče saradnje.

Ipak, najvažnije vojno pitanje će biti nabavka PVO sistema S-300, koja bi obezbedila zaštitu vazdušnog prostora balkanske republike.

Srbija se nalazi pod neprestanim pritiskom Zapada. Posle raspada Jugoslavije i prelaska celog regiona pod gotovo punu kontrolu NATO, Srbi su bili prinuđeni na povlačenje i razoružanje, dok su u isto vreme Bosanci i Hrvati dobili konkretnu vojnu podršku od Vašingtona i Brisela.

VISOKA POLITIKA

Nažalost, najsloženije pitanje je odnos Beograda sa Evropskom Unijom, uz istovremeno očuvanje strateškog partnerstva sa Moskvom.

Već mnogo godina srpske elite ponavljaju jedno te isto: Srbija je na putu u EU, ali želi da sačuva prijateljstvo sa Moskvom i ne podržava sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji.

Istini za volju, u toj formuli krije se duboka protivrečnost.

Srbiju kao srce Jugoslavije teraju na civilizacijsko samoubistvo – priznanje svete srpske zemlje Kosova za nezavisnu državu.

Bilo koji predsednik, koji bi se usudio na takav korak sledeći dan postao bi politički mrtvac. Bez priznanja Kosova i okretanja leđa bratskoj pravoslavnoj Rusiji, o integraciji u zapadne strukture ne može biti ni reči.

Ipak, bez obzira na godine informativne obrade, Srbi nisu spremni na takav korak. I svaki lider nađe se u istoj klopci: sa jedne strane, pritiskaju ga Brisel i Vašington, a sa druge, srpski narod.

Jedino moguće rešenje postojećeg problema je delegiranje Kosovskog pitanja u Moskvu.

Sami Srbi često govore: Rusija je imala snage da vrati Krim, pa će moći i nama da vrati našu svetu zemlju. Iz ugla političke tehnologije, to je jedinstven put za srpsko rukovodstvo da pobegne od ubistvenog izbora.

Ipak, takvo rešenje će doneti probleme i samoj Rusiji, jer je teško zamisliti miran i brz put za povratak Kosova u okvire Srbije.

Vrlo je verovatno da će o kosovskim scenarijima dvojica lidera i razgovarati u Moskvi.

(autor: ANDREJ AFANASJEV)

Preveo ZORAN DRAGANOVIĆ

Telekanal Carьgrad

Share this post: