Ovo su ekstremističke organizacije koje podržava Tajip Erdogan

tajip erdogan turska

Turska je povezana sa čitavom mrežom organizacija radikalnih islamista i ima iste neprijatelje kao i ekstremistička organizacija Islamska država (ID), naveo je u članku za „Politiko“ Beglul Oskan, stručnjak za međunarodne odnose i docent Univerziteta Marmara u Istanbulu.

Turska, za razliku od svojih saveznika, pruža podršku opozicionim snagama u Siriji, a pojava ID je dodatno iskomplikovala situaciju. No, tu su i druge džihadističke grupe u Siriji: Al Nusra front, sirijski ogranak Al kaide, zatim Ahrar al Šam i razne druge ekstremističke organizacije.

Pojedini američki zvaničnici kritikovali su Tursku zbog radikalnih islamista – američki potpredsednik Džozef Bajden negodovao je zbog toga što Turci podržavaju „svakoga ko se bori protiv Asada“, uključujući i borce Nusra fronta i druge ekstremiste.

U ovom trenutku Turska nije u dobrim odnosima sa tri neprijatelja ID – Kurdima, arapskim šiitima i režimom sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Od samog početka „arapskog proleća“ 2011. godine Ankara je činila sve kako bi svrgnula Asada sa vlasti.

Kurdi koji su se mesecima borili protiv ID u oblastima oko gradova Kobanija i Haseke pripadaju sirijskom ogranku Radničke partije Kurdistana, protiv koje Turci ratuju već 30 godina.

Pored toga, Ankara bi bila srećna kada šiiti ne bi bili na vlasti u Iraku i plaši se zbog rastućeg uticaja Irana u južnom Iraku.

Turska i ID imaju iste regionalne neprijatelje, smatra Oskan i dodaje da je najdirektniji kritičar politike Turske prema ID predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je obaranje ruskog aviona ocenio kao „udarac u leđa“ koji su izveli oni koji „pomažu teroristima“.

Rusija je optužila Tursku i da kupuje naftu od ID.

Oskan je naveo da odavno postoje tvrdnje da ID koristi prednosti „poroznih“ granica Iraka i Sirije i crnog tržišta koje se pojavilo zbog regionalnih sukoba da bi prodavao naftu Turskoj i drugim susednim zemljama.

Turska štampa je objavila materijale o trgovini ljudima i krijumčarenju na granici Turske i teritorija koje su pod kontrolom ID.

Prema podacima turskih medija, nezakonita trgovina se obavlja uz prećutnu saglasnost lokalnih vlasti, koje ID pridobija podmićivanjem.

Oskan smatra da su mnogi turski islamisti naklonjeni ID i navodi primere okupljanja turskih islamista koji podržavaju ID u julu u centru Istanbula povodom obeležavanja kraja Ramazana, u koji se lokalna policija nije mešala i podatke da se ranjeni borci ID leče u turskim bolnicama.

Turska insistira na tome da je ID „simptom, a ne osnovni problem“ i da bi svrgavanje Bašara el Asada olakšalo borbu protiv ID.

Taj stav Ankare ne podržava nijedna regionalna niti globalna sila koja je na bilo koji način povezana sa ovim konfliktom, uključujući Rusiju i SAD.

Ove zemlje, prema rečima Oskana, misle pre svega o tome kako da unište ID, a ne Asada, tako da će Ankara morati da se usaglašava sa ovom strategijom, čak i ako za to bude morala da plati visoku cenu.

Turska, nesumnjivo, razmišlja o tome kako da se „iščupa“ iz odnosa sa ID, zaključio je Oskan.

(Informer/Politiko)

Share this post: