OVO VAM METEOROLOZI NEĆE REĆI: Izmerili smo temperaturu crnog i belog automobila. Šokiraćete se kolika je razlika, dok je napolju 37 stepeni

Jedan od najtoplijih dana ovog leta doneo nam je „prijatnih“ 37 stepeni celzijusa u hladu. Barem tako kažu meteorolozi.

Ono što vam meteorolozi sigurno neće reći to su temperature vaših automobila dok se prže na sunčanom parkingu.

Ali zato je tu Telegraf, koji za vas meri temperature na najrazličitijim delovima grada, na mestima na kojima šetate, u kojima se vozite, na kojima kupujete…

Danas smo rešili da otkrijemo u kojim automobilima više prži – crnim ili belim.

Opšte poznata stvar je da crna boja više privlači sunčevih zraka od bele, ali da je razlika u temperaturi izmerenoj na haubi crnog i belog auta ovolika – nismo mogli ni mi da poverujemo, sve dok naš laserski merač nije pokazao rezultat.

Pa je tako hauba belog automobila, u 15:00 časova, na parkingu na Novom Beogradu pokazala da je topla gotovo identično kao zvanična spoljna temperatura u tom trenutku – oko 37 stepeni celzijusa. A onda smo rešili da izmerimo susedni crni auto pored…

Ukoliko zaista mislite da je vaša omiljena boja automobila crna, znajte da greje duplo jače od belog. Laserski termometar Telegrafa pokazao je, da za razliku od belog auta, crni meri neverovatnih – 72, 6 STEPENI CELZIJUSA!!!

Još malo, pa na haubi ovog auta bi moglo da se isprži jaje na oko. Čekamo 40 (u hladu), pa ćemo i to probati.

Ako vas zanima kolika je temperatura u automobilu:

Kada ste direktno izloženi suncu, toplije je minimum 15 stepeni, jer se ljudsko telo dodatno zagreva, a temperatura asfalta na pojedinim mestima može da dosegne i 60 stepeni

Posle nekoliko dana zahlađenja, u Srbiju su se ponovo vratile visoke temperature i pravi je pakao.

Meteorolozi tvrde da su maksimalne dnevne temperature oko 35 stepeni, a zapravo su mnogo veće.

Naredna tri dana biće pakleno topla, a prema prognozi maksimalna dnevna temperatura iznosiće 37 stepeni.

Ali svakako valja napomenuti da treba razlikovati temperaturu vazduha i temperaturu koja se izmeri pod sunčevim zracima.

Kada ste direktno izloženi suncu, toplije je minimum 15 stepeni, jer se ljudsko telo dodatno zagreva, a temperatura asfalta na pojedinim mestima može da dosegne i 60 stepeni!

Uradili smo eksperiment i ostavili termometar na suvozačevom sedištu u zatvorenom automobilu, ali ne na suncu, već u hladu. Pokazao je neverovatna 52 stepena.

Kada smo ga izneli napolje, u hladovini je pokazao 48, a u tom trenutku zvanična temperatura je bila 33 stepena. Istina, merena u dubokom hladu Košutnjaka gde niko od nas zasigurno danas neće kročiti!

Na ovim paklenim vrućinama treba biti vrlo obazriv i svestan rizika koji dolazi sa visokim temperaturama.

(Mediji)

 

Share this post: